Yıldırım fotoğraf çekimi teknikleri
Bu muhteşem yıldırım fotoğraflarını birçok yerde görmüşsünüzdür – nefes kesen bir şekilde açığa çıkan, gökyüzünü yırtıp dünyayı aydınlatır! Yıldırımın nasıl fotoğraflanacağını bilmek istiyorsanız, şanslısınız – bu muhteşem ve ödüllendirici nişin temellerini tartışacağız.
Yıldırım fotoğrafçılığı tehlikeli olabileceğinden, nasıl güvende olacağımızla başlayalım;
Önce güvenlik!
Yıldırımın fotoğrafını çekerken güvende olmanın en iyi yolu, sizi doğrudan tehlikeden koruyan bir yapıda veya bir nesnenin altında olmaktır. Sığınmak için ağaçları kullanmamalısınız, eğer bunlardan birine yıldırım çarpması durumunda, elektrik ağacın köklerinden size geçebilir. Aslında, şimşekli bir fırtına sırasında hem sudan hem de yüksek ağaçlardan en az 50 metre uzakta durulması uzmanlarca öneriliyor.
Ayrıca açıkta olmakta kaçınılmaz – bu sizi en uzun şey yapar ve yıldırım çarpması için birincil hedef olursunuz. Yapılacak en güvenli şey bir binanın veya arabanın içinde kalmaktır. Unutmayın, bu yıldırım fotoğrafları çarpıcı olsa da, hayatınızı riske atmaya değmezler.
Yıldırım fotoğrafçılığı için nereye gitmelisiniz?
Güvenlik sorunu bir yana, yıldırımın fotoğrafını nerede çekeceğinizi merak ediyor olabilirsiniz. Bununla ilgili en güzel şey, neredeyse her yerde bir şimşek fırtınası olabileceğidir, ancak yaşadığınız yere bağlı olarak yılın doğru zamanına kadar beklemeniz gerekebilir ve ön planınızda ne olduğunu düşünmek de önemlidir. Bunun için önceden biraz planlama gerekiyor.
Şimşekli bir fırtına gelmeden önce potansiyel yerleri bulmak en iyisidir. Yaşadığınız yere yeterince yakın olmalılar ve oraya gitmek ve en iyi yıldırımları yakalamak için seyahat etmek zorunda kalmayacaksınız. En iyi yerler, büyük miktarda gökyüzünün iyi bir manzarasına sahiptir, aynı zamanda ilginç ön plan detayları da vardır.
Harika yıldırım fotoğrafları için, ön planda neler olduğunu dikkatlice düşünün
Ve 1. kuralımızı unutmayın – Fotoğraf çekim alanının güvenli bir yer olduğundan emin olun.
Yıldırımın nasıl fotoğraflanacağını öğrenirken en önemli şeylerden biri ekipmanlarınızdır. İşte bu muhteşem yıldırımları yakalamak için gerekenler listesi:
- DSLR veya aynasız kamera –
Bir DSLR veya aynasız kamera , yıldırımları fotoğraflamak için neredeyse bir zorunluluktur ve deklanşör hızı, diyafram ve ISO için manüel kontroller ayarlamanıza izin veren bir kamera isteyeceksiniz. Ayrıca manuel odaklamalı bir kamera isteyeceksiniz ve sadece JPEG dosyalarından ziyade RAW’da çekim yapma seçeneğine sahip olacaksınız. - Tripod –
Bu da bir zorunluluktur, çünkü sıklıkla gördüğünüz muhteşem yıldırım fotoğraflarını çekmek için daha uzun bir enstantane hızına ihtiyacınız olacaktır. Tripod olmadan, yıldırım görüntüleriniz kamera sarsıntısı nedeniyle muhtemelen bulanık olacaktır. Çok hassas bir eliniz olsa bile, ayrıntılarında çok çarpıcı olan bu kristal berraklığında yıldırım çizgilerini yakalamak için yeterince şanslı olmayabilirsiniz. - Lensler –
Şimşek fotoğrafı çekerken, farklı tipte lenslere ihtiyacınız olacak ve hızlı bir lens almak bir zorunluluktur, ancak aynı zamanda birincil lens yerine bir zoom lens isteyebilirsiniz. Bu, farklı mesafelerde yıldırımları fotoğraflamak için ek esneklik sağlayacaktır. Ancak, fırtınanın genişliğini hesap edersek (bulutlar ile geniş sahne) yakalamayı umuyorsanız, geniş açılı bir lens şarttır. Geniş açılı bir lens, şimşeklerin nereye denk geleceğine dair varsayımları azaltmaya yardımcı olur, çünkü çekimde gökyüzünün daha fazlasını fotoğraflayabilirsiniz. - Kumanda –
Kablolu uzaktan kumanda veya kızılötesi uzaktan kumanda fotoğraf makinenize dokunmadan çekim yapmanızı sağlar. Bu önemlidir, çünkü en ufak bir dokunuş bile kamera titremesine neden olabilir. - El feneri –
Bunu karanlık ortamlarda hem daha az görünürlükte nerede yürüdüğünüzü görmek için hem de ön planınızı ‘boyayabileceğiniz’ bir ışık kaynağı olarak kullanacaksınız. Bu, ortaya çıkan yıldırım fotoğrafını daha da dramatik hale getirecektir. Fotoğraf boyama ile ilgili paylaşım yapacağım bilmeyenler Fotoğraf Konuları Kategorisinden takip etsin lütfen. - Lens bezi veya havlu –
Yağmurda yıldırım fotoğrafları çekeceğinizden, lensinizi temiz tutmak için bunlara ihtiyacınız olacaktır. Lensinizdeki tek bir yağmur damlası bile görüntüyü bozabilir. - Yıldırım tetikleyici –
İsteğe bağlı son olarak, ekstra bir şey için bütçeniz varsa dikkate almak isteyebileceğiniz bir ürün var. Kamera yıldırım tetikleyicisi kaçırmak istemeyeceğiniz bir anda hazırlık yaparken bu cihaz kurulu ise çok işe yarayacaktır.
Yıldırım çekmek için hangi kamera ayarları en iyisidir?
Yıldırım çekerken dikkate alınması gereken birkaç ayar vardır. Gündüz veya gece çekim yapıyorsanız da bir fark yaratır, ancak genel olarak aşağıdaki ayarlar en iyi görüntüleri elde etmenize yardımcı olur:
- Manuel Mod –
Kameranızı tam manüel moda ayarlayacaksınız, çünkü fırtına veya gece fotoğrafçılığı ile karşılaşacağınız aydınlatma koşullarında, kameranızın otomatik ayarlarının iyi görüntü üretmesi pek olası değildir. Bu, yıldırım çarpması gökyüzünü aydınlatırken aydınlatma değişeceğinden otomatik çekimler işinize yaramayacak. - Odaklanma –
Merceğinizi manuel odaklamaya ayarlayın ve sonra odağı sonsuza doğru odaklayın. Bu, merceğin uzak ufka odaklandığına emin olun. Geceleri çekim yapıyorsanız, çoğu dijital kamera karanlıkta otomatik olarak odak elde edemez kesinlikle manuel odaklama moduna ihtiyacınız olacaktır.
- ISO –
Bu, fotoğraf makinenizin kullanılabilir ışığa duyarlılığıdır. Bunu kameranız için ISO 64 ile 200 arasında bir yerde olacak şekilde “temel” olarak ayarlayabilirsiniz. Nikon ve Canon fotoğraf makineleri için aynı ayarları kullanabilirsiniz teknik kullanım aynı sonuç verecektir. - Enstantane hızı –
Düşük ışık koşulları nedeniyle, daha uzun bir enstantane hızına ihtiyacınız olacak – bu, enstantane daha uzun süre açık tutacağınız anlamına gelir. Genellikle 5 ila 30 saniye arasında bir yerde hile yapar. Ön plana çok daha karanlık görünmesini istiyorsanız – bu dramatik siluet – deklanşörü sadece 1 ila 3 saniye boyunca açık tutmalısınız, ancak bu deklanşör hızının yıldırım çarpmasını yakalamayı daha zor hale getirdiğini fark etmelisiniz. Ampul modu için kamera modunu “b” (Bulb)olarak da ayarlayabilirsiniz.
Bu, kameranız deklanşör düğmesinden çıkana kadar fotoğraf çekmeye devam edeceği anlamına gelir. Bu, geceleri çekim yaparken en etkili şekilde kullanılır, çünkü 30 saniyeden daha uzun deklanşör hızlarına ulaşmanızı sağlar.
- Diyafram –
Diyafram ayarı biraz ön planda olana bağlıdır. Ön planda çok yakın bir şey yoksa, f / 5.6 diyaframla başlayın. Oradan, görüntünüz çok fazla pozlanmış görünüyorsa, f / 8 diyafram açıklığına kadar durabilir ve oradan dahada küçültebilirsiniz. F / 16 diyafram kadar küçük bir boyuta gitmeniz gerekiyorsa, bir ND filtresi kullanmak daha iyi olabilir, böylece kameranıza ulaşan ışık miktarını azaltırsınız. Ön planda yakın bir şey varsa, alan derinliğinizi artırmak için muhtemelen daha küçük bir diyaframa ihtiyacınız olacaktır.
- Seri çekim modu –
Bu ayar, şimşek işaretini en az bir görüntüde yakaladığınıza emin olabilmeniz için sürekli kare çekmenizi sağlar. Bununla, kameranızı kurabilir, kompozisyonunuzu kontrol etmek için birkaç test çekimi yapabilir ve ardından bir yıldırım çarpması ile şanslı kalana kadar çekim yapmaya devam edebilirsiniz.
Ara sıra görüntülerinizi durdurmayı ve kontrol etmeyi unutmayın. Bu şekilde kamera ayarlarınızı gerektiği gibi yapabilirsiniz. çekim bitene kadar çektiğiniz fotoğrafları silmeyin.
Kompozisyon
Muhtemelen yıldırım fotoğraf çekimlerinizi oluşturmak için en önemli kurallardan biri, ön plandaki şeylerden daha fazla gökyüzünü kaplamasını istemenizdir. Vizörde kontrol ettiğinizde size iyi görünmeyebilir, ancak yıldırım çarptığında iyi veya kötü konunuz olur. Şimşek, çarptığında fotoğrafın çoğunu kaplamak istiyorsunuz – %60 – 80 gökyüzü ve %20 – 40 ön plan genellikle en iyi şekilde görünür.
Yıldırımın nereye denk geleceğini bilmediğiniz için, genellikle kompozisyonunuzun normalden daha geniş olmasını isteyebilirsiniz, böylece görüntüyü daha sonra kırpabilirsiniz. Ayrıca ön planda ne olduğunu dikkatlice düşünmek istersiniz. Bazı nesneler görüntünüzün kompozisyonunu bozabilir ve başlangıçta bu fark edilmese de, yıldırım çarpması ile genellikle çok daha belirgin hale gelir.
Not: İyi görüntü kompozisyonu için fotoğrafın %80 kadar çoğunluğu gökyüzü olmalı.
Konunuzu Tanıyın
Bir fotoğrafçı olarak, konunuzu bilmek her zaman önemlidir ve bu amaçla farklı yıldırım türlerine bakalım. Yıldırımın kategorize edilme yolları aşağıdaki özelliklere uygundur: tip, yoğunluk, desen ve renk.
Yıldırım Türü :
Üç tür yıldırım var buluttan yere yıldırım, buluttan buluta yıldırım ve bulut içi yıldırımdır. Yıldırım bulutlardan yere iniyorsa, buluttan toprağa, eğer bir buluttan diğerine vurursa, buluttan buluta yıldırım demektir ve eğer tek bir bulut içinde gerçekleşirse, bulut yıldırım denir
Yoğunluk :
Kamera ayarlarınızı etkileyebileceği için yıldırım yoğunluğunu tahmin edebilmeniz önemlidir. Bu nedenle, gerçekten bir fotoğraf çekmeye çalışmadan önce yıldırımları birkaç dakika çalışmalısınız. Kendiniz olarak ne sıklıkta dikkat çekiyor ve hangi çizgi en parlaktır – dördüncü veya beşinci mi? Yoğunluğu değerlendirdikten sonra, en iyi görüntüyü elde etmek için kamera ayarlarında ince ayar yapabilirsiniz.
Desen :
Bu, ne tür bir görüntü istediğinizle ilgilidir. Yalın, güzel sadeliği ile yalnız bir şimşek ifade imajını mı istiyorsunuz yoksa gökyüzüne dağılan veya çok sayıda küçük çakan şimşek mi istiyorsunuz? Yine, konunuzu inceleyin ve bu, elde etmeye çalıştığınız görüntüyü yakalamak için ekipmanınızı ayarlamanıza yardımcı olacaktır.
Renk :
Son olarak, yıldırımın çizgi rengi var. Yıldırım beyaz, kırmızı, sarı, yeşil ve hatta mavi veya mor renklerde gelir. Yıldırımın rengi, atmosferdeki gazlara, kimyasallara ve bu tür diğer yabancı maddelere ve yıldırım çizgi sıcaklığına bağlıdır. Tabii ki, canlı beyaz en yaygın olanıdır, ancak havada toz veya kirlilik varsa, turuncu veya kırmızı renkler ortaya çıkar ve fırtınadaki dolu taşlar mor veya mavi renk tonuna katkıda bulunabilir.
Yıldırım fotoğraf çekim ipuçları yıldırım fotoğraf çekmenin temellerini ve özelliklerini anlayarak, yakalamayı umduğunuz görüntüyü elde etmeyi daha iyi planlamanıza yardımcı olacaktır.
Yıldırım çekmek için en iyi kamera nedir?
Yukarıda belirtildiği gibi, aynasız veya DSLR kamera şarttır. Tabii ki, bu işi yapacak birçok marka var, Nikon ve Canon uygun bir fiyata iyi bir seçim olacaktır.
Yıldırımı fotoğraflamak için en iyi lens nedir?
Genellikle yıldırım çekmek için hızlı bir lens istersiniz ve bütçenize bağlı olarak, hem bir telefoto lensin hem de geniş açılı bir lensin olması iyidir.
Nikon AF-S NIKKOR 24-70mm f / 2.8E ED VR lens olduğu gibi mükemmel bir seçimdir
Canon EF 17-40mm f / 4L IS USM Ultra Geniş Açı Zoom Lens . olabilir.
İleri seviye fotoğrafçılık eğitimlerimiz başlamıştır.
1 yorum
hüsnü
Tekniklerden yararlanıp deneyeceğim, teşekkürler