Pozlama Üçgenini

Fotoğrafçılıkta Pozlama Üçgenini Anlama

Harika fotoğraflar çekmek istiyorsanız, pozlamayı anlamanız gerekir ve Pozlama Üçgeni fotoğrafın temelidir. Fotoğrafçılıkta yeniyseniz, otomatik ayarları kullanarak iyi fotoğraflarınızı makinenizi kutusundan çıkarır çıkarmaz çekebilirsiniz. Bununla birlikte, kaliteli görüntüler üretmek istiyorsanız, bir sonraki seviyeye geçmeden önce bu temel kavramı sağlam bir şekilde kavramanız gerekir.

Bu konuya böyle bakın; fotoğrafçılıkta, bir marangoz için ölçü hesabı olmassa olmazı nasılsa. Pozlamanın ne olduğunu ve nasıl çalıştığını anlamak, iyi bir fotoğrafçı olmanın önemli bir ilk adımıdır.

Pozlama Üçgeni Nedir?

Fotoğrafta pozlama tamamen ışık ve bir görüntü üretmek için kameranızdaki dijital sensöre ne kadar ışık çarptığını kontrol etme işlemidir. Pozlamanın bir fotoğrafın açıklığını veya koyuluğunu kontrol etmek için bir çeşit şemsiye terim olduğunu söyleyebilirsiniz.

Pozlamada, birlikte çalışan üç ana bileşen veya öğe vardır: Diyafram Açıklığı, Enstantane Hızı ve ISO. Pozlama Üçgeni fotoğrafçılığın temeli olarak tanımlanmaktadır. Pozlama üçgeninin nasıl çalıştığını anladıktan sonra, fotoğraf makinenizdeki çeşitli ayarları kullanarak daha iyi fotoğraflar çekebilirsiniz.

pozlama üçgenini Diyafram, Enstantane, ISO. ilerki derste daha açık ve anlayacağınız detaylarda işleyeceğiz.

Bu muhteşem üçlüyü örneklersek eğer, dışarıya çıkmak için bir kıyafet giyeceğinizi düşünün üstümüze bir gömlek altımıza bir pantolon ve ayakkabı bu üçlüyü eksiltme şansımız olmaz, ayakkabımız olmazsa yürürken ayağımız hasar görür ve insanların bakış açısını düşünün, fotoğrafta ise bunu iso olmadığını düşünürsek ışıksız karanlık bir fotoğrafa bakış açısı aynı olur ve diğer pantolon ve gömlek yine aynı sonucu verir yani biz bu üçlüyü iyi kombin bir duruma getirirsek rüküş değil şık oluruz.

2 Yorumlar

  • Zeynep

    15 Nisan 2020 - 15:45

    Hocam makalenizi takip ediyorum gerçekten çok titizlikle yazıyorsunuz virüs kalksın ilk işim kursunuza katılacağım başarılar.

    • A.AYDINLIOĞLU

      15 Nisan 2020 - 18:23

      Teşekkürler, kurs planı henüz belli değil açılması belli olması durumunda paylaşacağım.

Yorum Yap