Portre Fotoğrafçılığı İpuçları

Bilinmesi Gereken 8 Portre Fotoğrafçılığı İpuçları

Profesyonel görünümlü portre fotoğrafları çekmekte zorlanıyor musunuz? Bu eğitimde, portre fotoğrafçılığınızı bir üst seviyeye taşıyacak sekiz etkili teknik keşfedeceksiniz. Sahneyi maksimum etki için nasıl ayarlayacağınızı ve kullanılacak en iyi kamera ayarlarını öğreneceksiniz. Bu makalenin sonunda DSLR veya aynasız fotoğraf makinenizle çarpıcı portre fotoğrafları çekebileceksiniz.

1. Modeliniz İçin Mükemmel Arka Planı Seçin
Portre fotoğrafçılığında arka plan konu kadar önemlidir. Karmaşık dikkat dağıtıcı bir arka plan, fotoğrafınızdaki kişiden daha çok dikkat çeker.
Genellikle portre fotoğrafçılığı için, modeliniz portre nesnenizden uzaklaştırmayacak nötr, düzenli bir arka plan istersiniz.

Ancak, tamamen düz bir arka plan seçmek zorunda değilsiniz.
Örneğin, ilginç bir duvar veya çit harika bir renk, doku patlaması sağlayabilir.

Başka bir teknik, ilave ilgi veya bağlam sağlamak için arka plana bir nesne dahil edilebilir. Örneğin, şövalye önünde bir sanatçı, bir teknenin önünde bir balıkçı ya da gitarının önünde bir müzisyen.

2. Modelinizi Portre Çekimine Hazırlayın
En iyi ve en pahalı kamera ekipmanına sahip olsanız bile, konunuz olmadıkça kolay ve iyi sonuçlar elde edilemeyebilir.
Fotoğraf çekmek konu için oldukça doğal olmayan ve bu nedenle stresli bir deneyimdir, bu yüzden fotoğrafçı olarak işinizi deneyimli, eğlenceli ve stressiz hale getirmelisiniz.

Modelinizle küçük bir konuşma yaparak onun rahatlamasını sağlayın. Kişiyi iyi tanıyor olsanız bile yine de endişeli hissediyor olabilirler.
Ne tür bir çekim istediğinizi açıklayın veya ne tür bir çekim istediklerini sorun. Gelen önerilere açık olun.

Çocuk portre fotoğrafçılığı , onların seviyesine inmek ve yavaşça onlarla konuşun. Onlara çok eğleneceğinizi söyleyin. Ve onları oynamaya ve kamerayı unutmaya teşvik edin.

Mümkünse modelinize nötr renkler, tercihen koyu renkler giymesini isteyin, çünkü bu modelin yüzünün daha iyi görünmesine yardımcı olur.
Giysilerinizdeki tüyler, düzensiz düğmeler ve fermuarlar, yakalar, yarım gömlek sıkışmış vb.

Yapabileceğiniz en iyi hazırlıklardan biri kendinizi hazırlamaktır. Fotoğraf makinenizi ve diğer ek donanımları hazırlayın ve modelinizin dikkatini çekmeden önce birkaç deneme çekimi yapın.

3. Portre Modelinizi Profesyonel Gibi Gösterin
Artık modeliniz hazır, konforlu ve rahat olduğuna göre, çekim sırasında onları bu şekilde tutmanız gerekir. Çekim yaparken onlara net talimatlar vererek hızlı ama güvenli ve sakin bir şekilde çalışın.

Sizin için nasıl poz vereceğini bilmeleri olası değildir, bu yüzden onlara sürekli rehberlik etmeniz gerekir. Onları karmaşık taleplerle boğmayın. Sadece küçük, basit ayarlamalar yapmalarını sağlayın, örneğin, “Çenenizi biraz kaldırın”, “Arkanızı düzleştirin” veya “Şimdi bana bakın.”

Deneyebileceğiniz farklı poz tekniklerini inceleyelim. Modelinizi oturtun. Bu onları sabit tutar ve kendilerini daha rahat ve konforlu hissederler.
Daha ilgi çekici bir poz için kameraya doğru hafifçe eğilmesini sağlayın (veya aynı efekti elde etmek için yukarıdan hafifçe çekin).

Doğal bir his için vücutlarını ve omuzlarını fotoğraf makinesinden hafifçe döndürün. Ya da daha çatışmacı bir görüntü için, omuzlarını aşağıda gösterildiği gibi kameraya dik olarak yerleştirin.

Biraz farklı bir şey için, çok düşük veya çok yüksek gibi olağan dışı bir perspektiften çekim yapın. Sahne tanıtımı, çekime özel bir şey eklemenin harika bir yoludur. Bunlar arasında şapkalar, parti gözlükleri, balonlar, kalem, çiçek veya müzik aleti sayılabilir. Başka bir şey yoksa, rahatlamasına ve ruh halini hafifletmeye yardımcı olacaktır – tüm çekimlerinizde sahne kullanmasanız bile.

4. Konunuzun İyi Aydınlatılmasını Sağlayın
Genel olarak konuşursak, doğal gün ışığı portre fotoğrafçılığı için en çekici ışık kaynağıdır – özellikle de özel stüdyo aydınlatmanız yoksa.
Hafif bulutlu bir gün, modelinizde hoş bir yumuşak ışık sağlar. Doğrudan güneş ışığı genellikle arzu edilmez, çünkü modelin yüzünde güçlü, sert gölgeler oluşturur. Bu gibi durumlarda, modelinizi konumlandırmak için hafif bir gölge bulmak en iyisidir.

Güneşi kullanarak modelinizin yüzündeki gölgeleri aydınlatmak için biraz “dolgu” ışığı sağlamanızı gerektirdiğini unutmayın. Dolgu ışığı, bir yansıtıcı veya basit bir beyaz kart sayfası kullanarak modelin yüzüne geri yansıyan güneş ışığını yansıtabilir. Alternatif olarak, kameranızın dahili flaşını veya harici flaşını kullanabilirsiniz.

Doğal gün ışığını iç mekanlarda da kullanabilirsiniz. En iyi sonuçlar için modelinizi bir pencerenin yanına da durdurun ve modelin ışığa doğru bakmasını sağlayın. Modeliniz pencereden ışıkla aydınlanmayan kısımlarında gölgeler alırsınız. Bu, görüntüye derinlik ve drama hissi katabilir. Gölgeler çok karanlıksa, pencere ışığının bir kısmını bir yansıtıcı kullanarak bu gölgeli alanlara aydınlatmayı deneyin.

5. Hoş Bir Odak Uzunluğu Kullanın
Odak uzunluğunun fotoğraflar üzerinde büyük bir etkisi vardır, çünkü portre fotoğrafçılığınızı oluşturabilecek veya bozabilecek öngörülebilir miktarda görüntü bozulmasını sağlar.

Objektifinizi inceleyerek hangi odak uzunluklarını sunduğunu öğrenin. Odak uzunlukları milimetre olarak gösterilir, örneğin 18mm, 55mm, vb. Sabit veya prime lens kullanıyorsanız, yalnızca bir odak uzaklığı olacaktır.

Bir zoom objektif üzerinde bir odak uzaklığı seçmek için objektif üzerindeki zoom halkasını çevirin. makinanızın zoom halkası yoksa, kamera gövdesindeki zoom +/- düğmelerini kullanın.
Hangi odak uzunluğunu kullanacağınızı nasıl anlarsınız?
Burada doğru ve yanlış yoktur, ancak aşağıdaki bilgiler hangisinin sizin için en iyi olduğuna karar vermenize yardımcı olacaktır.

50 mm odak uzaklığı, modelinizin yüzünde herhangi bir bozulma oluşturmadığı için en doğru sunumunu sağlayacaktır.
Odak uzaklığı 50 mm’nin altında çekim yaparsanız, yüz özelliklerinde istenmeyen bir bozulma görmeye başlarsınız. Örneğin, kulak, çene ve saç gibi diğer özelliklerin boyutu küçülürken, modelinizin alın, burun ve en yakın yanağının boyutu abartılı olur.

Bu durum eğlenceli sonuçlar verse de, genellikle tercih edilmez. Buna ek olarak, çerçeveyi doldurmak için modelinize yaklaşmanız gerekir.
Bu sizin ve modeliniz için rahatlık olsada çok yakın olur!

50 mm’nin üzerinde bir odak uzaklığı, portre modelin yüz özelliklerinin düzleşmeye başlamasını sağlayabilir. Ilımlılıkta bu oldukça gurur verici – ama aşırı uçlarda kişinin yüzünün çok geniş veya şişman görünmesini sağlayabilir. Bazı fotoğrafçılar 100mm veya daha uzun tercih etseler de, 80mm portre için popüler bir odak uzaklığıdır.

Ayrıca, odak uzaklığı ne kadar uzun olursa, kareye sığdırmak için modelin o kadar uzakta olmanız gerekir.

Bu, daha doğal, rahat sonuçlar elde etmek için samimi çekim yaparken veya modelinize biraz yer açmaktan fayda sağlayacağını düşünüyorsanız faydalı olabilir. Ancak modelinizden yeterince uzaklaşmak için yeterli alanınız yoksa, örneğin iç mekanda çekim yaparken sorun olabilir.

6. Diyafram Öncelik Modu’nu Kullanarak Arka Planı Bulanıklaştırma

Portre fotoğrafçılığı yükseltmenin kesin bir yolu, alan derinliği ile çekim yapmaktır. Bu, arka plan bulanık veya odak dışındayken modelinizin keskin odakta olmasını sağlayarak portre modelinizin öne çıkmasına yardımcı olur.

Objektif açıklığını ayarlayarak kameranızdaki alan derinliğini kontrol edebilirsiniz. Diyafram, lensin içindeki ışığın lensin önünden kameranın sensörüne geçmesine izin veren açıklıktır. Lensinizin minimum ve maksimum diyafram aralığı olacaktır.

Diyafram açık / kapalı olarak ölçülür. Objektif diyaframı ne kadar büyük olursa f / sayısı o kadar küçük olur. Diyafram ne kadar büyük olursa (f / numarası o kadar küçüktür) arka planınız o kadar bulanık olur.

Genel olarak konuşursak, lensinizin sunduğu en büyük diyaframı (en küçük diyafram sayısı) seçmek istersiniz. F / 4, tüm özneye odaklanmak için yeterli alan derinliği sağlaması gerektiğinden portreler için bir diyafram açıklığıdır.

Fotoğraf makinenizdeki diyaframı değiştirmek için çekim modunu Diyafram Önceliği veya AV Moduna ayarladığınızdan emin olun.

Ardından diyafram değerini artırmak veya azaltmak için başparmak tekerleğini, kadranı, düğmeleri veya menü ayarlarını kullanın. Canon 5D cihazımda diyafram değeri, deklanşör düğmesinin hemen arkasından değiştirilir.

Daha küçük ve daha büyük diyafram boyutları ile deneme yapabilirsiniz, ancak altın kural, modelin gözlerinin en azından ve ideal olarak burnun ucunda odaklandığından emin olmalısınız.

Arka plan yeterince bulanık görünmüyorsa, modeli arka plandan daha uzağa taşımayı deneyin. Arka plan modelden ne kadar uzak olursa, o kadar bulanık görünür.

7. Modelin Yüzüne Maruz Kalma

Pozlama, görüntünüzün ne kadar parlak veya karanlık olduğunu ifade eder. Portre fotoğrafçılığında sahnenin en önemli kısmı modelin yüzüdür. Bu nedenle, yüzün doğru şekilde pozlandığından emin olun.

Portre fotoğrafçılığı için, altında veya üzerinde aydınlık bir yüze sahip olmaktan çok karanlık veya çok parlak bir arka plana sahip olmak daha iyidir.

Hangi modda çekim yaptığınıza bağlı olarak, fotoğraf makinenizdeki pozlama telafisi (EV) ayarını kolayca yapabilirsiniz. Bu, uygun pozlamayı arttırmanızı veya azaltmanızı sağlar.Canon 5D cihazımda sağ baş parmağımla ISO / flash +/- düğmesini basılı tutuyorum ve işaret parmağımla birlikte ana kadranı kullanarak pozlama telafisi değerini ayarlıyorum.

Alternatif olarak, kameranızın ölçüm modunu Nokta ölçüm veya Merkez ağırlıklı ölçüm olarak ayarlayın. Bu, fotoğraf makinesine sahnenin kenarı etrafındaki, çekimin altında veya üstünde poz verebilecek aşırı açık veya karanlık bölgeleri yok saymasını sağlar.

8. Gözlere Odaklanın

Gözler keskin odakta ise portre fotoğrafları en iyi görünür. Bu, konu ile model arasındaki göz teması duygusunu geliştirerek güçlü ve çekici bir fotoğraf oluşturur.

Bu nedenle, özellikle sığ bir alan derinliğinde portre çekerken odak noktanızı dikkatle ayarladığınızdan emin olun
Kameranızın büyük olasılıkla vizörde görülebilen birkaç Otomatik Netleme / AF noktası vardır. Kameranızdaki AF seçeneğini kullanarak merkezi AF noktasını seçin, ardından merkezi netleme noktasını doğrudan konunun gözlerinden birinin üzerine getirin.

Şimdi odağı kilitlemek için fotoğraf makinesinin deklanşör düğmesine yarım basın. Gerekirse, en iyi kompozisyon için çekiminizi yeniden oluşturmak üzere kamerayı hareket ettirin, ardından çekimi yapmak için deklanşöre basın.

Yeniden kompozisyon oluşturuyorsanız, fotoğraf makinesi ile nesne arasındaki mesafeyi değiştirmediğinizden emin olun, aksi takdirde göz artık odakta olmayacaktır.

Birçok kamera, çekimden önce odağı kontrol etmek için çok değerli olan vizördeki sahneyi büyütme yeteneği sunar.

modelin gözlerini gerçekten “pop” yapmak için en iyi profesyonel portre fotoğrafçılarının kullandığı aşağıdaki numarayı deneyin. Işık kaynağınızın modelin gözlerine yansıdığından emin olun. Bu yansımalara “ışıkları yakalama” denir ve sıkıcı bir portresi gerçekten özel bir şeye dönüştürmede son derece etkilidirler. Maksimum etki için, göz başına yalnızca bir ışık yakalayın ve gözün üst kısmına yaklaştırmayı hedefleyin.

Portre Fotoğrafı Özeti
Bu yazımda, kameranızla çarpıcı portre fotoğrafları çekmenize yardımcı olacak sekiz önemli fotoğraf tekniğini anlattım.

  • Özetle, iyi bir fon bulmak için zaman ayırın ve aydınlatma konusunda modelinize yeterli olduğundan emin olun.
  • Modelinizin rahat hissettirin ve farklı pozlar deneyin.
  • Görsel ilgi ve anlam eklemek için bazı aksesuarlar eklemeyi deneyebilirsiniz.
  • Güzel bir bulanık arka plana sahip alan derinliği oluşturmak için büyük bir diyafram (küçük f / sayı) seçin. Pozlama telafisini modelin yüzü için doğru pozlama yapacak şekilde ayarlayın.
  • Modelin özelliklerinin bozulmadığından emin olmak için uygun bir odak uzaklığı kullanın ve odak noktanızı dikkatle ayarladığınızdan emin olun.
  • En etkili odak noktası genellikle modelin gözündedir.
  • Bu ipuçlarını değerlendirin ve DSLR veya aynasız kameranızla yakında profesyonel görünümlü güzel fotoğraflar çekeceğinizden eminim.
  • Fotoğrafı çekeceğiniz kişiye tutması gereken bir şey verin. Elleri doluyken gergin bir şekilde duramazlar ve zihinlerine odaklanmak için başka bir odaklanma verir.
  • Fotoğraf çekerken modelinizi oturtun, doğal olarak rahatlayacakları daha rahat bir atmosfer oluşturun.
  • Kahkaha, gergin bir konuyu yaymanın ve kendileri olmalarına izin vermenin en iyi yollarından biridir.
  • Rahat tutun. Kompleks tavır her zaman inanılmaz bir fotoğrafa dönüşmez.
  • Modelin göz çizgisinin biraz altında bir fotoğraf çektiğinizde, fotoğraf karesinde yakalanan büyüleyici bir kalite oluşur.
  • Çekim dengenizi vermek için kişinin omuzlarını hafifçe eğin, bu modelinizin gözünü merkezi odağa kolaylaştıracaktır. Kare omuzlar, modelinizin orantısız görünmesine neden olur.

Profesyonel Bir Eğitim İçin Bire Bir Özel Derslerimize Katılın…

2 Yorumlar

  • Sergen

    31 Mart 2020 - 12:45

    Portre Fotoğrafçılık Gerçekten Dikkat Edilmesi Gereken Bir Alan, Açıklayıcı Ve Bilgilendirici Yazınız İçin Teşekkür Ederim.

Yorum Yap