ISO Hassasiyetini Anlama

ISO Kullanımı Ve Hassasiyeti

ISO
Pozlama Üçgeni’ni Anlama dersimizde, ışığın fotoğraftaki öneminden ve bir görüntü üretmek için fotoğraf makinenizdeki dijital sensöre ne kadar ışık maruz kaldığını kontrol etmekten bahsettik. ISO‘nun, diyafram açıklığı ayarı ve deklanşör hızı ile birlikte size görüntü elde etmek için kameraya ne kadar ışık girdiğini öğrendiniz. Bu üç sütun, bir fotoğrafın açıklığını veya koyuluğunu kontrol etmek için birlikte çalışır. Bugün özellikle ISO Hassasiyetini Anlama hakkında konuşacağız.

ISO Hassasiyeti nedir?
ISO, kameraların ışığa duyarlılığını ölçer. Dijital kameralar, görüntü sensörüne çarpan ışığı elektrik sinyallerine dönüştürür. Bu sinyaller görüntüyü işlemek için kullanılır. ISO duyarlılığı, sinyal yükseltilerek arttırılır. ISO ölçümü, Uluslararası Standartlar Örgütü tarafından oluşturuldu.

Film ASA
Her beceri seviyesindeki fotoğrafçıların ISO duyarlılığını sağlam bir şekilde kavramaları önemlidir. Modern dijital fotoğrafçılıkta ISO’ya geçmeden önce, ISO’nun film kameralarıyla nasıl kullanıldığına bir göz atacağız. Dijital kameraların icat edilmesinden önceki dönemde, fotoğrafçılar ASA veya film hızına dayalı film satın aldılar. O sırada film ASA, filmin ışığa duyarlılığının sayısal bir ölçümüydü ve yaklaşık 100 ila 800 arasında değişen sayılarda temsil edildi (ancak daha yavaş ve daha hızlı ASA mevcuttu). Ayrıca, baskılar için renkli veya siyah beyaz slayt filmi veya negatif film kullanma seçeneğiniz de vardı.

Film ya yavaş, hızlı ya da yüksek hızdaydı. Parlak güneşli bir günde gün ışığında çekim yapacak olsaydınız, 100 ASA yavaş film hızı kullandınız. Dijital öncesi çağda 4 popüler film hızı vardı:

*ASA 100: Yavaş hız – Gün ışığı, parlak güneş, plaj, kar yağışı için kullanılır.
*ASA 200: Yavaş hız – Bulutlu günler ve gölgede en iyisi olarak kullanılır.
*ASA 400: Hızlı hız – Spor fotoğrafçılığı ve yağmurlu günler için iyi seçim olur.
*ASA 800: Yüksek hız – Düşük ışıkta, akşam, gün batımlarında kullanabilirsiniz.

Film Grain
Bir diğer husus tane. Film, Grain dediğimiz milyonlarca ışığa duyarlı gümüş halid kristalinden oluşuyor. Yavaş filmler ince tanecik, daha hızlı filmler ise daha fazla ışık duyarlılığına sahip daha büyük taneler kullanıyordu. Bu nedenle, yüksek hızlı filmle çekilen görüntülerin, yavaş hızlı filmle çekilen resimlere kıyasla Grainli olduğu biliniyor.

ISO, ASA’nın yerini aldı
Sonunda ASA yerine ISO,. ISO, ASA’nın öncülü gibi, kameraların ışığa duyarlılığını ölçer. Ortalama ISO duyarlılığı aralığı yaklaşık 100 ila 1600’dür. Bazı dijital fotoğraf makineleri 100 ila 100.000 ISO arasında bir ISO aralığına sahiptir.

ISO, iyi bir pozlama için gereken ışık miktarını ayarlar. Tıpkı filmde olduğu gibi, ISO numarası ne kadar düşükse, düzgün pozlanmış bir görüntü elde etmek için o kadar fazla ışığa ihtiyacınız vardır. Daha fazla ışığa ihtiyacınız olduğunda, daha düşük bir enstantane hızı kullanabilirsiniz. Bu nedenle, bol miktarda parlak ışığa (güneş ışığı gibi) sahip olduğunuzda veya kameranızı bir tripoda monte ettiğinizde 100 ila 200 arasında düşük bir ISO aralığı kullanırsınız.

Spor fotoğrafçılığı gibi bir şey için daha yüksek bir enstantane hızına ihtiyacınız varsa, daha yüksek bir ISO kullanmanız gerekir (güneşli bir gün olsa bile). Düşük ışıkta daha yüksek bir ISO’ya ihtiyacınız olacaktır, spor fotoğrafında örnek vermemin sebebi hareketli fotoğraf çekeceğiniz için enstantene hızınız yükselecektir çok hızlı açılıp kapanan bir perdeye ışığı daha çok içeri girmesini sağlamak için hava güneşli bile olsa ISO nuzu yükseltin farkı göreceksiniz.

ISO ayarınızı iki katına çıkardığınızda (diyelim ki 100 ile 200 arasında) kameranızın aynı pozlama için yalnızca yarısı kadar ışığa ihtiyacı var. 100 ISO’da 1/125 deklanşör hızınız varsa, ISO duyarlılığınızı 200’e yükseltmek ve deklanşör hızınızı 1/250’ye değiştirmek aynı pozlamayı elde eder (diyaframı değiştirmemeniz şartıyla). Fotoğrafçılar, spor fotoğrafçılığı ve spor etkinliklerinde daha yüksek bir ISO ayarı kullanacaklardır. Bir tenis maçının hareketini durdurmanız gerekiyorsa, muhtemelen 1600 veya daha yüksek bir ISO’ya ihtiyacınız vardır.

Noise
Daha yüksek bir ISO kullanılması da görüntünüzde parazite neden olur. Dijital görüntüdeki gürültü veya dijital parazit, daha yüksek ASA filmlerindeki fark edilir taneye benzer. Genel olarak, görünür taneler genellikle istenmeyen bir durumdur ve bir görüntünün kalitesini düşürür. Çoğu fotoğrafçı, mümkün olan en az parazitle fotoğraf çekmeye çalışır.

Kameraların dijital sensöründeki piksellerin boyutu dijital parazit için bir faktördür. DSLR sensöründeki piksellerin boyutu daha büyük olduğundan, DSLR bir bas-çekten daha iyi görüntüler üretir. Büyük pikseller, küçük piksellerden daha az gürültü üretir. Dijital DSLR kameralar, yüksek ISO’larda kompakt kameralardan daha iyi performans gösterir. Neyse ki, dijital fotoğraf makinelerinde yerleşik gürültü azaltma işlemi, fotoğrafçıların daha önce hiç olmadığı kadar az Noise daha yüksek ISO’larda çekim yapmalarına olanak sağlamaya devam ediyor.

Sorularınız varsa lütfen yorum kısmına yazın yorumunuzun bildirimi geldiğinde hızlıca cevaplamaya çalışacağım.

Yorum Yap