Fotoğrafçılar Ne Kadar Para Kazanıyor?

Fotoğrafçılar Yılda Ne Kadar Para Kazanıyor?

Fotoğrafçıların büyüleyici bir hayatı vardır: çok seyahat ederler, yeni insanlarla tanışırlar ve her gün benzersiz deneyimler kazanırlar. Bu meslek, muhteşem modellerin, satılık ürünlerin ve hatta vahşi yaşamın fotoğraflarını çekmeyi gerektirir. İyi fotoğrafçılar güçlü görüntüler oluşturur. Bir fotoğraf bin kelimeye bedeldir derler.
Fotoğrafçıların kazanımı merak edenler oluyor. Bununla birlikte, ücretler büyük ölçüde işin türüne, konuma, yılların deneyimine vb. değişiyor.

Fotoğrafçılıkta Çok Kazandıran İşler

  1. Fotoğraf Stilisti
  2. Ticari Fotoğrafçılık
  3. Moda Fotoğrafçılığı
  4. Fotoğraf Editörü
  5. Düğün Fotoğrafçılığı
  6. Foto Muhabirlik
  7. Fotoğrafçı Asistanı
  8. Portre Fotoğrafçılığı
  9. Serbest Fotoğrafçılık
  10. Yemek Fotoğrafçısı
  11. Manzara ve Doğa Fotoğrafçılığı
  12. Tıbbi Fotoğrafçılığı
  13. Film Seti Fotoğrafçılığı
  14. Foto Modellik
  15. Spor Fotoğrafçılığı


Fotoğrafçı Olursam Ne Kadar Para Kazanırım?

Fotoğrafçılar için En Yüksek Ücretli İşler
Farklı fotoğrafçılık işlerini keşfedin! Kamera önünde veya arkasında çalışanlar için harika fırsatlar var. İlgi alanlarınıza daha uygun herhangi bir işi seçebilir ve fotoğrafçılıkta başarılı bir kariyer yapabilirsiniz. İşte fotoğrafçılar için en iyi profesyonel seçeneklere bazı örnekler.

Stilist
Bir stilist, modeller için kıyafet ve makyajını hazırlar ve bazen fotoğraf kompozisyonu planlar.
Stilistler, elle veya bir bilgisayar kullanarak tasarım fikirleri üretir ve eskizler çizer. Düzenli olarak kullanılan kumaş öğelerinin bir stoğunu tutmaları, model kıyafetleri veya kopya benzeri gibi olağandışı öğeler de dahil olmak üzere sahne malzemeleri satın almaları, kiralamaları veya ödünç almaları gerekebilir. Stilistler, çekimi yolunda tutmak için genellikle makyaj sanatçıları, gardırop uzmanları, sahne yapımcıları ve sanat yönetmenleriyle birlikte çalışır.

Dahası, keskin bir renk duygusuna sahipler: kıyafetler, aksesuarlar. Modadaki en son trendlerin farkındalığı işe yarar. Stilist olmak istiyorsanız, ilgili eğitimi almanız gerekir. Size gerekli becerileri sağlayacak ve güveninizi artıracaktır.

Artıları : Stilistler bir proje üzerinde uzmanlardan oluşan bir ekiple çalışırlar ve işleri gerçekten yaratıcıdır.
Eksileri : Bazen bulunması zor olan aksesuarlara ihtiyaçları vardır. projesi için aksesuarları bulmak çok kolay olmamaktadır.
Kazançları: Türkiye’de yılda 50.000 – 70.000 TL Kazanabilmektedir. (Avrupa Ülkelerinde ise Stilistler yılda 20.000 ila 30.000 dolar arasında kazanıyor.)

Ticari Fotoğrafçılık (Ürün Fotoğrafçılığı)
Ticari fotoğrafçılar ürün ve hizmetleri sergiliyor. Bir ürünün faydalarını öne çıkarırlar ve pazarlama, reklam amaçları için daha çekici görünmesini sağlarlar. Ticari fotoğrafçılık çok çeşitli bir alandır: fotoğrafçılar mobilyaların, aksesuarların, yiyeceklerin, içeceklerin, yapı malzemelerinin veya popüler markaların zarif parfümlerinin fotoğraflarını çeker. Ticari imaj, ürünün “yüzü”dür ve bir satın alma olup olmayacağını doğrudan etkiler. Bu nedenle, ticari bir fotoğrafçı, potansiyel alıcıyı yakalayacak bir görüntü yakalamalıdır.

Ticari fotoğrafçılık, fotoğraf düzenleme ve fotoğrafların sonradan işlenmesi bilgisi dahil olmak üzere deneyim ve beceri gerektirir. Ticari bir fotoğrafçı için gereksinimler oldukça fazladır. Bu nedenle, bu işi yapmak için iyi derecede bir portföye ihtiyacınız var.

Artıları : Hizmetlerinize ihtiyaç duyacak müşteri ve ürünlerde süreklilik bir artış var.
Eksileri : Yeni başlayan biriyseniz, heyecan verici ve yaratıcı büyük projelere katılmanız pek olası değildir. Zaman ve tecrübe isteyen bir girişimdir.
Kazançları: Türkiye’de Uzmanlar yılda yaklaşık 90.000-170.000 TL (+ fotoğraflarını kullanma hakkı için lisans ücretleri alabilir.) (Avrupa Ülkelerinde ise yılda 100.000 ila 250.000 dolar arasında kazanıyor.)

Moda Fotoğrafçılığı
Moda fotoğrafçılığı en çok arzu edilen mesleklerden biridir. Bir moda fotoğrafçısı, dergilerde, kataloglarda, reklamlarda veya model portföylerinde tasvir edilecek modellerin veya ürünlerin fotoğraflarını çeker. Yüksek moda fotoğrafçısı, editoryal fotoğrafçı, sokak moda fotoğrafçısı veya podyum moda fotoğrafçısı olarak çalışabilirsiniz.

Moda fotoğrafçıları her fotoğrafı mükemmel kılmak için çok zaman harcarlar. Dahası, bu fotoğrafçılar fotoğrafın kompozisyonundan sorumludur. Nasıl poz vereceklerini bilmeli ve modellere tavsiyelerde bulunur süreci yönetir bazen film sahnesinden farksız bir ortamda set kurup çalışır.

Artıları : Ünlülerle işbirliği yapacak ve ünlülerle arkadaş olacaksınız sektörde bilinir bir isim olabilirsiniz.
Eksileri : Moda sektörüne girmek oldukça zordur.
Kazançları: Türkiye’de yılda yaklaşık 45.000-250.000 TL (Avrupa Ülkelerinde ise yılda 100.000 ila 300.000 dolar arasında kazanıyor.)

Fotoğraf Editörü
Fotoğrafları çektikten sonra, bir fotoğraf düzenleyici üzerlerinde çalışır: özel efektler ekler ve görsel çekiciliğini geliştirir. Fotoğraf düzenleyiciler, görüntüyü iyileştirmek için aydınlatma, pozlama, renk, doygunluk ve diğer ayarlar gibi fotoğraf ayarlarını düzenlemek için bilgisayar programlarıyla birlikte çalışır.

Teknik fotoğrafçılık becerilerinin yanı sıra, iyi bir editör yaratıcı olmalı, harika organizasyon becerilerine sahip olmalıdır.

Artıları : Rahatça çalışma ortamınızdan ayrılmanız gerekmez mobil olarak dilediğiniz yerden yüz yüze gelmeden çalışabilirsiniz.

Eksileri : Teknik becerilere çok ihtiyacınız var tabanda grafik ve fotoğraf düzenleme programlarını iyi bilmelisiniz.
Kazançları: Türkiye’de yılda yaklaşık 35.000-108.000 TL (Avrupa Ülkelerinde ise 46.000 dolar. kazanıyor.)

Düğün Fotoğrafçılığı
Düğün fotoğrafçıları bir düğünün ömürlük özel bir gün olduğu için fotoğraf çekerler. Fotoğrafların bu özel günün neşeli atmosferini yansıtması gerekiyor. Düğün fotoğrafçılarının, çiftin evliliklerinin nasıl görünmesini istediğini anlamak için mükemmel iletişim becerilere sahip olmaları gerekir. kişiyi analiz eder ve planlama yapar.
Düğün çekimlerini sevmeniz önemlidir. Aksi takdirde, olayın neşesinden bıkacak ve bunu doğal olmayan bir şey olarak kabul edeceksiniz. Bu nedenle, fotoğraflar iyi olmayacaktır.

Artıları : Çok sayıda iş talebi alırsınız ve referanslı çift çok gelecektir.
Eksileri : Bütün günün yorgunluğunu ayaklarınız çekecek bu çok yorucu ve yıpratıcıdır.
Kazançları: Türkiye’de yılda yaklaşık 25.000-45.000 TL (Avrupa Ülkelerinde ise 50.000 dolar. kazanıyor.)

Foto muhabiri
Foto muhabirleri, gazete veya dergilerde bir fotoğraf raporu sunmak için özel olayların fotoğraflarını çekerler. Törenler, spor etkinlikleri veya siyasi mitingler gibi çeşitli gelişen haberleri ve heyecan verici sahneleri tespit ederler. Foto muhabirleri haberleri halka açık olarak paylaşır ve fotoğraflar aracılığıyla hikayeler anlatır. Genellikle belirli haber ajansları için çalışırlar. Ancak kişinin yeterli deneyimi varsa freelance çalışmak iyi bir alternatif olabilir.

Ajanslar için foto muhabirleri çok iyi hikaye anlatıcılarıdır. Fotoğraflarına açıklamalar ve haber metinleriyle eşlik edebilirler.

Artıları : Harika etkinliklere katılacak ve haberlerde kendi eserlerinizi göreceksiniz.
Eksileri : Kalabalık alanlarda çalışmanız ve doğru zamanda olay yerine varmak için acele etmeniz gerekecek.
Kazançları: Türkiye’de yılda yaklaşık 45.000-60.000 TL (Avrupa Ülkelerinde ise 40.000 dolar. kazanıyor.)

Fotoğrafçı Asistanı
Fotoğraf çekmenin her aşamasında profesyonel fotoğrafçılara ihtiyaç duydukları her konuda yardımcı olacak bir asistan gereklidir.
Bir asistan çok çeşitli görevleri yerine getirebilir. Randevu ayarlamak, fotoğraf stüdyosu rezervasyonu yapmak, ekipmanı taşımak ve hazırlıkları ve hatta fotoğraf düzenlemeye yardımcı olabilir. Asistanların, müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak için iyi iletişim kurması gerekir. Ayrıca gereksinimlerini doğru bir şekilde görüşmelerin ardından bilgileri fotoğrafçıya bildirmeleri gerekir.

Artıları : Bir profesyonelden fotoğrafçılığın içini ve dışını öğrenebilirsiniz. Yeni başlayanlar için yararlıdır.
Eksileri : Genellikle kolay ama çok çalışırsınız.
Kazançları: Türkiye’de yılda yaklaşık 15.000-24.000 TL (Avrupa Ülkelerinde ise 30.000 dolar. kazanıyor.)

Portre Fotoğrafçılığı
Portre fotoğrafçılığı zamansızdır. İnsanlar, önemli yaşam olaylarını, profesyonel başarıları hatırlamak, aile portreleri veya vesikalar yapmak için portre fotoğrafçıları tutar.
Bir portre fotoğrafçısının genellikle fotoğraf için doğal, samimi bir atmosfer oluşturması gerekir. Fotoğrafın müşterinin gereksinimlerini karşıladığından emin olmak önemlidir.
Portre fotoğrafçılarının güçlü bir ışık, yansıma ve açı anlayışına ihtiyacı vardır. Bu uzmanlar genellikle serbest meslek sahibidir ve çekim dışında çok çeşitli başka işler gerçekleştirebilirler.

Artıları : Portre fotoğrafçıları her zaman yüksek talep görürler.
Eksileri : Müşterilerin beklentilerini karşılamak bazen zordur.
Kazançları: Türkiye’de yılda yaklaşık 45.000-80.000 TL (Avrupa Ülkelerinde ise 100.000 dolar. kazanıyor.)

Serbest Fotoğrafçı
Bazı fotoğrafçılar stüdyoların bir parçası olarak, yayın şirketlerinin personeli olarak çalışsa da, çoğu fotoğrafçı serbest çalışır. Serbest çalışan bir fotoğrafçı olarak kendi programınızı belirlemekte özgürsünüz. Dilediğiniz projeye katılabilirsiniz. Yemek fotoğrafçılığından etkinlik fotoğrafçılığına kadar her sektörde muazzam fırsatlar ve çok çeşitli görevler var. Ancak, gelir geçici ve mevsimliktir. Ayrıca piyasada çok sayıda serbest fotoğrafçı var, bu yüzden rekabette kalabilmek için öne çıkmalısınız. Kişisel bir markaya sahip olmak ve fotoğrafçılık iş bağlantılarını arttırmak faydalı olacaktır. Bununla birlikte, deneyim kazanıp tanınabilir hale gelene kadar belirli bir alana konsantre olabilirsiniz. Serbest fotoğrafçılık kategorileri düğün, yemek, etkinlik, portre fotoğrafçılığı, kurumsal ve diğerleri olabilir.

Artıları : Zaman çizelgenizi belirler ve projeleri kendiniz seçersiniz.
Eksileri : Mevsimsel gelir değişir.
Kazançları: Türkiye’de yılda yaklaşık 15.000-30.000 TL

Yemek Fotoğrafçısı
Yemek fotoğrafçıları yemeklerin fotoğraflarını çeker, bu nedenle lezzetli ama yine de doğal görünür. Bunu yapmak için fotoğrafçılar gün ışığı ve tüm profesyonel ekipman setini kullanır.
Bu fotoğrafçılık türü, dergilerdeki incelemeler için editoryal restoran çekimlerini de içerir. Yemek fotoğrafçıları bir yerin spesiyal – yemek, müşteriler, personel, ortam ve yeri benzersiz kılan her şeyi – yakalar. Bu, belirli bir zaman diliminde bir restoranda ekipmanınızı hızlı bir şekilde kurmanız gerekir. En iyi yemek görüntüsünü elde etmek için bir yemek stilisti ile işbirliği yapabilirler ve fotoğraf kalitenizi ikiye katlamış olursunuz.

Artıları : Fotoğrafçılar minimum deneyimle çalışabilirler.
Eksileri : Son derece rekabetçi ve kilo almanıza neden olur.
Kazançları: Türkiye’de yılda yaklaşık 35.000-85.000 TL’i geçebiliyor (Avrupa Ülkelerinde ise 90.000 dolar’ı geçebiliyor)

Manzara ve Doğa Fotoğrafçılığı
Çoğu manzara ve doğa fotoğrafçısı tüm dünyayı dolaşır ve bulgularını ve yolculuk deneyimlerini takip eder. Bu iş, her bir fotoğraf için yılların deneyimi ve muazzam bir çaba gerektiriyor.
Ayrıca doğa fotoğrafçılığı sabır ister. Yaban hayatı fotoğrafçıları, bir hayvanın belirli bir fotoğrafını çekmek için haftalar harcayabilir. Üstelik hava bazen değişken oluyor ve bir fotoğrafçının uzun zamandır beklenen fotoğrafı çekmek için birkaç gün aynı yerde hareketsiz beklemesi gerekebilir.

Artıları : Doğa fotoğrafçıları çok seyahat eder!
Eksileri : Bir süre vahşi doğada yaşayabilirsiniz. Ayrıca, böyle bir iş bulabilecek kadar şanslı olmalısınız. Yine de, en önemlisi, bu tür fotoğrafçılar dikkate değer yaşam deneyimleri kazanıyor.
Kazançları: Türkiye’de yılda yaklaşık 15.000-30.000 TL’i geçebiliyor (Avrupa Ülkelerinde ise 30.000 dolar’ı geçebiliyor)

Tıbbi Fotoğrafçılık
Tıbbi fotoğrafçılar, tıbbi bakımla bağlantılı her şeyin fotoğrafını çeker. Ameliyatlardan korkmuyorlar. Çalışmaları, talimat ve eğitim materyalleri veya yasal prosedürlerde kanıt vb.
Tıbbi fotoğrafçılar, istatistik toplama ve görüntüleri dijitalleştirme gibi farklı görevleri yerine getirir. Yüksek teknik becerilere sahip olmalı ve detay odaklı fotoğraf çekimi yapmalıdırlar.
Bu alana girmek için resmi tıp eğitimi almanız gerekir. Bu iş fotoğrafçılar tarafından pek tercih edilmez. Ancak, yeterince yetenekliyseniz, bu işi edinebilirsiniz.

Artıları : İyi bir maaş ve tıpta çalışmanın asil amacı.
Eksileri : Çok fazla yaratıcılık yok.

Film Seti Fotoğrafçısı
Bir film seti fotoğrafçısı, filmler için posterler, tanıtım malzemeleri oluşturmak için aktörlerin ve film sahnelerinin fotoğraflarını çeker. Sık sık fotoğraf düzenlemeyi kullanırlar ve fikirlerini zorlayıcı görüntülerde sergilerler.
Film seti fotoğrafçıları, güvenlik yönetmeliklerine uygunluğu göstermeye yardımcı olmak için güvenlik hazırlıklarının anlık görüntülerini alabilir.

Artıları : Dizi, film ve bir çok ünlüleri ile iç içesin.
Eksileri : Yeni başlayanlar için girmek zor. Ayrıca, içeriden bazı kişiler işin stresli olduğunu söylüyor. Aceleci işverenler tarafından bir hevesle kovulabilirsiniz.
Kazançları: Türkiye’de yılda yaklaşık 18.000-40.000 TL’yi geçebiliyor (Avrupa Ülkelerinde ise 50.000 dolar’ı geçebiliyor)

Foto Model
Modeller ürünleri sergiliyor – giyim, makyaj, mücevher. Fotoğrafların yıldızı onlar. Modeller çok çalışır ve kamera karşısında nasıl poz vereceklerini ve nasıl davranacaklarını bilmeleri gerekir. Çoğu model, özel eğitim alır.
Alışılmadık veya çekici bir görünüme sahip olduğunuz için şanslıysanız, bu işe başvurmayı düşünmelisiniz. Üstelik biraz tuhaf görünüme sahip modeller, fotoğrafları akılda kalıcı ve olağanüstü kıldıkları için günümüzde aranıyor.

Artıları : Güzelseniz ve sıra dışı bir görünüme sahipseniz başarılı olursunuz. Gerçekten ilginç ve yaratıcı bir çalışma.
Eksileri : Yorucu ve yıpratıcıdır. Ayrıca, formda kalmak ve dış görünüşünüze dikkat etmek çok önemlidir.
Kazançları: Türkiye’de yılda yaklaşık 25.000-55.000 TL’yi geçebiliyor (Avrupa Ülkelerinde ise 60.000 dolar’ı geçebiliyor)

Spor Fotoğrafçılığı
Spor fotoğrafçılığı, foto muhabirliğinin ötesine geçti ve artık ürün, editoryal ve moda fotoğrafçılığı ile de ilgileniyor. Spor fotoğrafçıları açık havada, spor salonlarında veya stüdyolarda fotoğraf çekerler.
Spor fotoğrafçılığına girmek için spor konusunda tutkulu olmanız gerekir – buna takıntılı insanlarla tanışacaksınız. Başarılı olmak için bu insanlara ulaşmanız ve toplulukları üzerinde bir etkiye sahip olmanız gerekir. Ayrıca hareketi yakalamak için özel ekipmanları da unutmayalım. Farklı çekim türleri ile ilgilenecek ve onlarla denemeler yapmalısınız.

Artıları : Hayatı spor etrafında dönenler için mükemmel.
Eksileri : Değerli iş bağlantılarınız olmadıkça spor fotoğrafçılığı alanına girmek kolay değildir.
Kazançları: Türkiye’de yılda yaklaşık 45.000-60.000 TL’yi geçebiliyor (Avrupa Ülkelerinde ise 70.000 dolar’ı geçebiliyor)

Fotoğrafçılar için En Yüksek Ücretli İşler
Bu nedenle, mükemmel bir fotoğrafçılık kariyerine başlamak için olağanüstü bir portföy oluşturmalı, kişilerarası becerilerde ustalaşmalı, ve değerli bağlantılar edinin. Yüksek ücretli bir iş için işe alınmak istiyorsanız, bu alanda popülerliğe ulaşmak da önemlidir. Fikir üretin ve fotoğrafçılıkta yeni bir şeyler deneyin! Diğerleri arasında tanınacaksınız ve harika projelere imzat abilirsiniz.

Yukarıda belirtmiş olduğum yıllık gelirler 2019-2020 yılı yapmış olduğum araştırmalar sonucu tahmini ve ortalama fiyatlardır.

Yorum Yap