Fotoğraf Makinesi Lensleri

Fotoğraf Kamera Lenslerini Anlama
Fotografik lenslerin optik tasarımları (telefotoya geniş açı) çok radikal olarak farklılık gösterdiğinden, optikler hakkında ayrıntılara girmeyeceğim. Bu ders , lenslerin temel bir anlayışını ve lens kullanımı ve bakımı hakkında bazı iyi ipuçlarını içerecektir .

Lensler ışık kırma (bükmek) için tasarlanmıştır. İşte temel bir dışbükey lens (aşağıda en basit çizimi). Bunun ışığı film düzleminin merkezine doğru büktüğüne dikkat edin. Büyüteç temel bir dışbükey mercektir.

Bir içbükey mercek ışığı merkezden uzaklaştırır. Modern kamera lenslerinde, garip şekilli bazı bireysel unsurlara sahip bu lenslerden çeşitli bulacaksınız.

Aşağıda tipik bir kamera merceğinin kesit bir fotoğrafı bulunmaktadır. Elemanların farklı şekillerine dikkat edin. Optik tasarım bilimi oldukça sofistike hale geldi ve ilerledikçe fotoğrafçılar, daha net, daha hızlı, daha fazla renk saflığına sahip lenslerden faydalanabiliyor.

De pth of Field ,(DOF) görüş alanımızdaki nesnelerin keskinliği ile uğraşırken kullandığımız bir terimdir. Odaklandığımız konunun keskin olacağını biliyoruz, ama önündeki ve arkasındaki nesneler ne olacak ? Her objektifin içine yerleştirilmiş Diyafram açıklığını kullanarak bu nesnelerin keskinliğini kontrol ediyoruz .

Diyafram öncelikle pozlamayı kontrol etmek için kullanılır (Pozlama dersi bu sayfayı takip eder, sabırlı olun) ancak aynı zamanda alan derinliğini de kontrol eder ( netlik derinliği daha iyi bir terim olurdu). Kelimeler bunu ve görselleri açıklayamaz, bu yüzden aşağıda farklı diyafram ayarlarının odaklandığınız konunun önündeki ve arkasındaki nesnelerin keskinliğini nasıl kontrol edebileceğine bir göz atın:

Diyaframı tamamen açık tutarak, futbol oynayan kıza “3D” bir görünüm veren alan derinliğine sahibiz.

Diyaframı kapatırsanız, daha geniş bir alan derinliği elde edersiniz, böylece tüm konularınız odaklanır ve hareketli görüntüde kaybolur.

Lensler Hakkında İpuçları
Şimdi merceklerle ilgili diğer ipuçlarına bakalım:

UV FİLTRELERİ
Her zaman lensin önünde bir UV filtresi kullanın (lens kapakları ile uğraşmak yerine). Filtre lensi korur ve istenmeyen, UV ışıklarını engeller.

LENS TEMİZLEME –
Fotoğraf lenslerinde kullanılan cam bir kaplama ile kaplanır (bazı renk sorunlarını gidermek için), bu nedenle lensi temizlerken çok dikkatli olmalısınız. Lens temizleme sıvıları kullanmak yerine, yumuşak bir üfleme (nefesinizin nemi vardır) ve ardından temiz, yumuşak bir bez veya gözlük temizleme bezi ile nazikçe silmenizi öneririm. Lens ciddi şekilde lekelenirse, bezin üzerine bir damla lens temizleme sıvısı koyun ve yavaşça silin. Lens temizleme sıvısını doğrudan lense uygulamayın… sıvı kenarlara girebilir ve camı lense tutturan yapıştırıcıyı yok edebilir.

SOĞUK HAVA DURUMU –
Bir merceği aşırı soğuktan içeri sokmayın… içerideki nem anında tüm merceği dondurur. Dışarıda kamerayı kullanmadığınız zamanlarda çantanızda veya montunuzun altına taşımak en iyisidir.

TELEFOTO LENS-
Fotoğraf çekerken , lensin avucunuzun içinde olduğundan emin olun ve parmaklarınızı odaklamak için serbest bırakın. Bu, lens yuvasının basıncını alır VE daha fazla kararlılık sağlar. Telefoto lens kullanırken dirseğinizi yan tarafınıza da sıkıştırın… bu size daha fazla kamera desteği (yani daha az titreme) sunar.

KAMERA TAŞIMA –
Fotoğraf makinesini omzunuza taşırken (kayış kullanarak) lens camı korumak ve küçük eşyalar, insanlar gibi başka şeylere çarpmasını önlemek için içeri doğru bakmalıdır. Kameranın artık ona ulaştığınızda elinize daha kolay gidecek ve daha doğal hissedecek şekilde konumlandığını göreceksiniz.

FİLTRELER –
Çok sayıda filtre var, bazıları renk / ışık sorunlarını düzeltmek için tasarlanmış… diğerleri özel efektler eklemek için. Dört temel filtreyi bahsedeceğim (muhtemelen sahip olmanız gerekir).

UV FİLTRESİ:
Ultraviyole ışık ışınlarını keser. Çıplak gözle görülemese de, ultraviyole ışınları renkli fotoğraflarda mavimsi renk tonu ve pusluluk verir. UV filtreleri resmi daha net hale getirir. Bu filtre, pozlama telafisi yapmanıza neden olacak kadar ışığı engellemez, bu nedenle lens yüzeyini korumak için her zaman lens üzerinde takılı olmalı.

POLARİZASYON FİLTRESİ:
Bu filtre, su, pencere vb. Gibi metalik olmayan yüzeylerden istenmeyen yansımaları azaltır . Renkli fotoğrafçılıkta kullanıldığında, atmosferdeki bulanıklığı engelleyerek mavi gökyüzünü koyulaştıracaktır. Puslu gökyüzünün daha mavi olacağını ortadan kaldırarak kırmızı nesneler daha kırmızı olur…. aslında tüm renkler çok daha doygun ve gerçek olacaktır.

CLOSEUP FİLTRESİ:
Bunlar, merceğinizin ön kısmına takıldığında çok daha yakın odaklanmanıza olanak tanıyan basit merceklerdir… çok küçük nesnelerin tam kare görüntülerini oluşturmanıza olanak tanır. Yakın çekim filtresi ne kadar güçlü olursa, merceği daha fazla “açmanız” gerekecektir, çünkü bu filtreler bazı ışık ışınlarını “emer”. Filtre, ne kadar pozlama telafisi yapmanız gerektiğini gösterecektir.

ND FİLTRE:
Nd filtreleri özellikle uzun pozlama yaparken ve net alan derinliğini düşürmek istediğimiz açık diyafram değeri gereken çekimlerde kullanırız. Özellikle güneşli havada ışık yoğunluğu yüksektir. Uzun pozlama yapmak istediğimizde Işığın yoğunluğunun yüksek olduğunda istediğimiz sonuçları elde edebilmek için ND filtre kullanmak gerekir.
Işık yoğunluğunu azaltıp, ışığın sensör üzerine dengeli bir şekilde düşmesini sağlar. ND filtre ile dengelenen ışık sayesinde fotoğraf karemizde çok fazla ışık alan yani parlayan alanlardaki detayları da karemize aktarmamızı sağlar.

Evet son olarak 10. Dersimizi’de elimden geldiği kadar sizlere temel fotoğrafçılık üzerine paylaşımlar yaptım. Umarım keyifli ve eğitici olmuştur. Başka bir derste görüşme dileğiyle hoşça kalın.

Sorularınız varsa lütfen yorum kısmına yazın yorumunuzun bildirimi geldiğinde hızlıca cevaplamaya çalışacağım.

2 Yorumlar

  • Ayla Günsev

    15 Nisan 2020 - 15:48

    Hocam yemek fotoğrafı için ne tür bi objektif önerirsiniz yeni başladım istediğim gibi olmuyor ışık olayınıda masaüstü lambayla çözmeye çalışıyorum makinem canon teşekkürler.

    • A.AYDINLIOĞLU

      15 Nisan 2020 - 18:20

      Yemek fotoğraf çekiminde, zoom lens kullanma gereği olmadığı için ideal aralık 85mm-100mm arasıdır. 100mm bir lens ile çekim yapabilirsin. Ayrıca ışık için gün ışığından faydalanabilirsiniz.

Yorum Yap