Enstantane Hızı.
Dijital Fotoğrafta Enstantane Hızına Giriş
Enstantane Hızının rolünü ve işlevini ve fotoğraflarınızı nasıl etkilediğine bakalım.
Fotoğrafçılığa yeni başlayanlar enstantane işlevini çok karıştırıyorlar detaylı bir biçimde anlatmaya çalışacağım.
Enstantane Hızı nedir?
Obtüratör hızı , obtüratörün açık olduğu süredir ve aynı zamanda bir zaman ölçümüdür. Temel olarak kameraya giren ışığın zamanlayıcısıdır ve fotoğrafta hareket göstermek istediğinizde değiştirmek istediğiniz şeydir. Obtüratör hızının en temel tanımı, obtüratörün ne kadar sürede açılıp kapanacağıdır.
Kameranızın üç ana ayarlanabilir parçası ISO , diyafram ve deklanşör hızıdır . Fotoğrafta enstantane hızı ve diyafram açıklığı pozlamayı belirleyen işlemdir, çünkü ikisi de fotoğraf çekilirken ne kadar ışığı çektiğini etkileyen durumdur.
Düzgün pozlama için ışığı kontrol etmenin yanı sıra, deklanşör hızı (enstantane) da sanatsal olarak kullanılır. futbol oyununda sporcuyu fotoğrafta dondurmak için çok hızlı bir deklanşör hızı kullanabilir veya akan bir suyun hareketliliğini bulanıklığını (pamuksu görünüm) oluşturmak için daha düşük bir hız kullanabilirsiniz.
Enstantane Hızı Nasıl Ölçülür?
Enstantane hızı, tam saniyeden saniyenin bir kısmına (bazen 1/8000’e kadar) değişen zaman aralıklarında ölçülür. Obtüratör hızı paydası ne kadar büyük olursa, obtüratör o kadar hızlı açılır ve kamera sensörüne daha az ışık maruz kalarak kapanır. Düşük bir enstantane hızı kullandığınızda, deklanşörö bastığınızda enstantane daha uzun süre açık kalır ve görüntü sensörü ışığa maruz kalır. Tipik olarak, 1/60’tan daha düşük bir deklanşör hızı kullanmazsınız çünkü daha yavaş ve fotoğrafınıza hareket ekleyerek bulanıklaştırırsınız.
Kullanabileceğiniz farklı hızları keşfetmeye başladığınızda, 1/60’tan daha düşük bir deklanşör hızı kullandığınızı, fotoğraf makinenizi sabitlemek için bir tripod gibi bir şeye ihtiyacınız olacağını unutmayın.
Canon firması hızlı ve yavaş enstantane hızları arasındaki farkı gösteren video örneğine bakalım.
Deklanşörün Mekanik Çalışması
Bir DSLR fotoğraf makinesindeki gerçek mekanik deklanşör, A ve B olarak adlandıracağımız iki perdeden oluşur. Kameranızdaki deklanşör düğmesine bastığınızda, A perdesi ışığın sensöre çarpmasına izin vermek için yükselir, ardından perde B karşılamak için hemen ardından yükselir A ışığı engeller. Ardından perdeler sıfırlanır ve işlem tekrarlanır.
Deklanşör perdelerinin hareketinden önce, kameranın fotoğrafı çekmesini sağlamak için deklanşörün önünde 45 derecelik bir açıyla yukarı ve dışarı doğru hareket eden bir ayna vardır. Görüntünüzü oluştururken ışık objektiften geçer, aynadan ve vizörden geçer, böylece neler olduğunu görebilirsiniz. Aynasız kameralar, bu işlemin istisnasıdır, çünkü yukarı ve aşağı yansıyan bir yansıtıcı aynası yoktur.
Enstantane Hızınızı Ayarlama
Her fotoğraf makinesinin önceden ayarlanmış bir dizi deklanşör hızı vardır. Çoğu kamerada görebileceğiniz yaygın deklanşör hızları şunlardır: 1/40, 1/60, 1/125, 1/250, 1/500, 1/1000, 1/2000 vb. Fotoğraf makinenizdeki deklanşör hızları genellikle tam sayılar olarak görüntülenir. Yani 125 gösterimi aslında saniyenin 1 / 125’i. Tırnak işaretli olanlar ise bir veya daha fazla deklanşör hızı kullanılır. Örneğin, 2 saniye kamera vizörünüzde 2 ”0 olarak görüntülenebilir. Bu Ampul ayarı, deklanşörü istediğiniz kadar açık bırakır.
Fotoğrafın Donması
Fotoğraf makinenizdeki enstantene hızları genellikle artışla iki katına çıkar. 1/30, 1/60, 1/125, 1/500, 1/1000 gibi ayarlarınız olduğunda, giderek artan deklanşör hızlarına geçerken hızı iki katına çıkarırsınız. Tıpkı diyaframı değiştirmek gibi – diyaframı bir kademe arttırdığınızda, yarıya kadar ışık verirsiniz.
Enstantane hızınızın ne olmasını istediğinizi belirlerken, bitmiş fotoğraftaki hareketi görmek isteyip istemediğinizi veya donmuş bir anın yanınıza almasını isteyip istemediğinizi bilmeniz gerekir. Unutmayın, ayarınız ne kadar yavaş olursa, fotoğrafınızda o kadar çok hareket görürsünüz.
Yavaş ve Hızlı Deklanşör Hızı için İpuçları
Farklı hızları keşfetmeye başladığınızda, 1/60’tan düşük bir deklanşör hızı kullanmanın makinenizi sabitlemeniz gerektireceğini unutmayın.
Fotoğraf makinesinin titremesini önlemek için yeterince hızlı bir deklanşör hızı kullanmanız gerekir. Çoğu insanın fotoğraf makinesini mükemmel bir şekilde sabit tutması neredeyse imkansızdır. 1/60’tan daha düşük bir deklanşör hızı kullanıyorsanız, fotoğraf makinesini tutarken fotoğraflarınızı hareketten bulanıklaştırmamak için muhtemelen bir tripod kullanmalısınız. Kamerayı sabit tutmanız zorsa sorun değil. Objektifinizin odak uzunluğunun iki katından daha yüksek bir enstantane hızı kullanmayı deneyin. 50 mm lens kullanıyorsanız, en az 1/100 deklanşör hızı kullanın.
Kesinlikle 1/50 th veya daha düşük bir enstantane hızına bağlı kalmanız gerekiyorsa , kablosuz bir uzaktan kumanda kullanmanızı öneririm. Pahalı değildir ve yavaş çekim fotoğrafçılığını çok daha keyifli bir deneyim haline getirebilir. Görüntü kalitesinden ödün vermek zorunda değilsiniz ve farklı fotoğraf stilleri için bol miktarda esneklik sağlar.
Ayrıca, fotoğraflarınızın herhangi bir kazayla sallanmasından etkilenmemesine yardımcı olmak için dahili bir görüntü sabitleme özelliğine sahip bazı kameralar da var.
Enstantane Hızını Yaratıcı Olarak Nasıl Kullanıyorsunuz?
Artık enstantane hızının ne olduğunu ve nasıl çalıştığını bildiğinize göre, eğlenceli kısmına geçelim. Deklanşör hızı ile oynamak fotoğrafta yeni yaratıcı olasılıklar açar ve ortalama bir fotoğrafı görsel olarak çarpıcı ve enerji dolu bir fotoğrafa dönüştürebilir. İşte enstantane hızını günlük fotoğrafçılığa dahil etmenin birkaç yaratıcı yolu.
Hareket Bulanıklığı ve Yatay Kaydırma
Fotoğrafçıların hareketi nasıl bu kadar iyi yakaladığını hiç merak ettiniz mi? cevap düşük enstantane hızıdır. Fotoğraflarınızda güçlü bir zaman ve hareket hissi yaratmak istediğinizde kullanmak için mükemmel bir tekniktir. Birçok sporcu ve sokak fotoğrafçısı çekimlerinde dinamik oluşturmak için bu tekniği kullanır. Hareket efektini yakalarken aklınızda bulundurmanız gereken birkaç ipucu:
1.Yavaş Enstantane Hızlarını Kullanın.
Kullanılacak enstantane hızı, hareketli nesnenizin hızına, aydınlatma durumuna ve diğer faktörlere bağlı olacaktır. 15/01 dan, farklı hızlarda denemeler, 1/50 vb
2.Sonuçları kontrol edin.
Deklanşör hızını azaltmak, fotoğraflarınızı aşırı pozlama riskiniz olduğu anlamına gelir. Mükemmel hareket bulanıklığı efektini yakalamak için deklanşör hızı ile aydınlatma arasında doğru dengeyi bulmaya çalışın.
3.Tripod kullanın.
Çoğu zaman, tüm çekimin bulanık olmasını istemezsiniz. Bu nedenle, fotoğraf makinenizi, çekiminizin birkaç öğesi (veya ana konusu) tam odakta olacak şekilde sabitlemeye çalışın.
Anı Dondurmak
Diğer zamanlarda, çok daha hızlı bir deklanşör enstantane hızı kullanarak hareketi dondurmak istersiniz. Belki de hedefinizdeki bir yıldız sporcunun fotoğrafını çekmek veya bir helikopter inişini yakalamak istersiniz. Deklanşör hızı çok kullanışlı oluyor. Nesnenin hızına bağlı olarak, genellikle deklanşör hızınızı en az 1/250 olarak ayarlaya bilirsiniz.
Eğer bir helikopterin inişini yakalamak için, Örneğin, size 1/1000 bir deklanşör hızı kullanmak istediniz veya daha üstü. Eğer bir alan üzerinde atlet koşusunu çekiyorsanız, ancak, muhtemelen 1/250 birlikte olmaz deklanşör hızı. Farklı hızları denedikten sonra, konunuz ve durumunuz için hangi sayının uygun olduğunu ölçebileceksiniz.
Enstantane hızını artırdığınızda, ISO’yu artırarak veya diyaframınızı açarak pozlamayı düzeltmeniz gerektiğini unutmayın; böylece sensörünüze daha fazla ışık girebilir.
Uzun pozlama
Uzun Pozlama Fotoğrafı, gözlerinizin göremediği dramatik ve çarpıcı görüntüler üretebilir. Genellikle manzara fotoğrafçılığında kullanılır. Bir dahaki sefere muhteşem bir yıldız izi fotoğrafı veya vızıldayan bir araba izi gece çekimi, büyük olasılıkla uzun pozlama tekniği kullanılarak çekilir. Uzun pozlama fotoğrafçılığı için doğru deklanşör enstantane hızını kullanarak nasıl inanılmaz fotoğraflar elde edebileceğinize ilişkin faydalı ipuçlarına değinelim.
1.Kamera Titremesinden ve Titreşimden Kaçının.
Kameranızı sabitlemek için sabit bir nokta bulun ve her türlü titreşimi azaltmak için sağlam bir tripod kullanın. Birçok fotoğrafçı, en net ve bulanık olmayan çekimler için uzaktan deklanşör (kumanda) kullanır. Bu özellikle, bulanık çekim hareket bulanıklığını büyüttüğü için bir makro veya telefoto lens kullanırken çok önemlidir.
2.Doğru deklanşör enstantane Hızını seçin.
Uzun pozlama fotoğrafçılığı genellikle 1-30 saniye arasında bir enstantane hızı gerektirir. Bu, hangi stile gideceğinize ve ayara bağlı olacaktır. Görüntü boyunca maksimum netlik için diyaframınızın daha küçük bir sayıya, tipik olarak f/11-f/32 olarak ayarlandığından emin olun. Kamera ayarınızı, deklanşörü istediğiniz kadar açan Bulb modunu da ayarlayabilirsiniz.
Bu ipuçlarının enstantane hızını ve fotoğraflarınıza nasıl hareket ve ilgi yaratabileceğini daha iyi anlamanıza yardımcı olacağını umuyorum. Sadece genel fotoğrafçılık becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda yaratıcılığınızı ve görsel stilinizi geliştirmek için yeni fırsatlar sunar.
Enstantane hızı hakkındaki düşüncelerinizi ve farklı hızlarla çalışma deneyiminizi yorum kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.
Sorularınız varsa lütfen yorum kısmına yazın yorumunuzun bildirimi geldiğinde hızlıca cevaplamaya çalışacağım.