Fotoğrafçılıkta yeni misiniz? Fotoğrafçılık hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyenler için yararlı ve kapsamlı bir fotoğrafçılık rehberi hazırladım. Bu kılavuz çok fazla bilgiyi kapsar, bu yüzden başlamadan önce bir fincan çay içmek isteyebilirsiniz!
Fotoğrafçılık hakkında sıkça sorulan 51 soru:
Fotoğrafçılığın ve iyi fotoğraf çekmenin temelleri nelerdir?
Özellikle DSLR ve aynasız kameraların nasıl kullanılacağını öğrenmek söz konusu olduğunda fotoğraf dünyasında başlamak zor bir görev olabilir. İlk başta bizi korkutabilecek düğmeler, ayarlar ve sayısız menü seçeneği var.
Fotoğrafçılığın başlangıçta odaklanması gereken üç ana yönü var. Bu üç noktayı ve birlikte nasıl çalıştıklarını anladıktan sonra, yaratıcılığınızı ortaya çıkarmaya ve daha iyi fotoğraflar çekmeye başlayabilirsiniz. Üç temel kamera ayarı şunlardır:
*Enstantane
*Diyafram
*ISO
-Işıklandırma fotoğrafçılıktaki her şeydir ve bu üç bileşenin öğrenilmesi, pozlamanın nasıl çalıştığına dair güçlü bir temel sağlayacaktır.
Megapiksel nedir?
Basitçe söylemek gerekirse, megapiksel bir milyon piksele eşittir. Çok basit? Hemen açıklayayım. Megapiksel, görüntüyü oluşturan küçük, küçük karelerdir.
Daha fazla piksel, fotoğrafın tamamını dolduran daha fazla kare anlamına gelir. Orada birçok kamera üreticisi size megapiksel sayısına göre kamera satmaya çalışacak, ancak aslında en önemli faktör değil.
Gerçekten kaç megapiksele ihtiyacınız olduğuna karar vermek için takip edebileceğiniz birkaç ipucu var. Örneğin, 4 x 6 boyutunda bir fotoğraf bastırmak istiyorsanız, genişliği ve yüksekliği 300 ile çarpmanız yeterlidir. Bu, 1200 x 1800’e eşit olacaktır. Sonra, genişliği ve yüksekliği birlikte çarpar ve bir milyona bölersiniz. 1200 x 1800 = 2.160.000. 2.160.000 / 1.000.000 = 2.16 Megapiksel.
Ve işte orada – 4 x 6 fotoğraf basmak için sadece 2,16 megapiksel gerekir! Günümüzde, fotoğrafların çoğu çevrimiçi olarak yayınlanıyor ve kullanılıyor, bu nedenle süper yüksek megapiksel kameralara daha az ihtiyaç duyuluyor.
ISO nedir?
Uluslararası Organizasyon Standardı. ISO budur ve kamera hassasiyetinin nasıl ölçüldüğünü standartlaştıran çoklu sistemler tarafından yaratılmıştır.
Film kameralarını hatırlıyor musunuz? Her film rulosundaki ISO, film hızı olarak da bilinen filme ışığın ne kadar hassas olduğunu bize bildirir. Her film hızı için çeşitli kullanımlar ve stiller vardır, ancak genel kural, hareket / düşük ışık çekimleri için yeterli ışık ve daha yüksek film hızları (ISO 400 ve daha yüksek) ile daha düşük film hızlarını kullanmanızdır.
Pozlama üçgeni nasıl çalışır?
Enstantane hızı, diyafram açıklığı ve ISO, Pozlama Üçgeni’nin bir parçasıdır. Her bileşeni bir değişken olarak düşünün. Pozlama üçgeni, bir fotoğrafın pozlamasını belirleyen bu üç değişkeni ilişkilendirmenin yaygın bir yoludur. Amaç, üç değişkeni de dengelemektir, böylece bir fotoğrafta en iyi pozlamayı elde edebilirsiniz. Endişelenmeyin, yeterli pratikle, bu üç değişkeni ayarlamak sizin için kolay olacaktır.
Diyafram nedir ve nasıl ölçülür?
Diyafram açıklığı objektifte ışığın geçmesine izin veren “delik” boyutudur. Delik ne kadar büyük olursa, o kadar fazla ışık girer. Diyafram açıklığına “f-stop” denir ve bir sayı ile temsil edilir.
F-stop f / 1 ila f / 32 arasında değişebilir. Açıklığın boyutunun değiştirilmesi fotoğraflarınız üzerinde dramatik bir etkiye sahip olabilir, çünkü sadece pozlamayı kontrol etmekle kalmaz, aynı zamanda arka planınızın ne kadar bulanık olduğunu da kontrol eder. Bokehin ne olduğunu zaten bilmiyorsanız,(odak dışında kalan bulanıklık ) büyük bir diyafram kullandığınızda fotoğraftaki bulanık efekt (yani f / 1.4). Hatırlamanız gereken şey, sayı ne kadar küçükse (f / 1.4), delik o kadar büyük olur. Sayı büyüdükçe (f / 22), delik küçülür.
Biraz sezgisel gelebilir, ancak pratik yapmaya devam edin ve sonuçları daha iyi anlayacaksınız!
Alan derinliği nedir ve neden önemlidir?
Alan Derinliği fotoğrafta kullanabileceğiniz en güçlü araçlardan biridir. Neden? Odaklanmak istediğiniz nesnenin ne kadarını kontrol edebilirsiniz. Güzel bir orman çekiyorsanız, derin odak veya alan derinliği kullanmak isteyebilirsiniz, böylece ön plan ve arka plan odakta olur.
Öte yandan, sığ bir alan derinliği görüntünün daha küçük bir alanına odaklanacaktır. Örneğin, köpeğinizin sevimli ifadesini yakalamak istiyorsanız, köpeğinizin ifadesine ve gözlerine gerçekten odaklanmak için sığ bir alan derinliği kullanmak isteyebilirsiniz. Kitleniz bu yavru gözler tarafından büyülenecek, çünkü onları odak noktası olarak seçtiniz.
Unutmayın, alan derinliğini kontrol etmenin çeşitli yolları vardır – diyafram açıklığı, odak mesafesi ve kamera türü. Özetle, daha geniş diyafram açıklıkları ve daha yakın odaklama mesafeleri daha sığ bir alan derinliğine yol açar . Alan derinliği ile oynamayı öğrenmek, fotoğraf becerilerinizi geliştirmenin ve sanatsal tarzınızı iyileştirmenin en yaratıcı yollarından biridir.
Diyafram alan derinliğini nasıl etkiler?
Diyafram ne kadar büyükse (f / 1.4), alan derinliği o kadar sığ olur. Diyafram ne kadar küçük olursa (f / 22), alan derinliği o kadar derin olur. Teknik ayrıntılara girmeyeceğiz, ancak şunu unutmayın: Daha büyük diyafram = daha küçük sayı = sığ alan derinliği Daha küçük diyafram = daha büyük sayı = daha derin alan derinliğidir.
Odak uzaklığı nedir?
Hiç Dünya Genelinde bazı çekimlerin ne kadar yakın ve canlı olduğuna şaştınız mı? Lensler ve odak uzunlukları dünyasına hoş geldiniz! Odak uzaklığı, sonsuzluğa odaklandığında (her şey keskin bir şekilde odaklanır) lens ile sensör üzerinde oluşturduğu görüntü arasındaki milimetre cinsinden mesafedir.
Odak uzaklığı lensin ne kadarını gördüğünü ve dolayısıyla manzaranın ne kadarının yakalanacağını belirler. Matematiksel parçanın odak uzunluğuna girmeyeceğim, ancak o merceğin görüş alanının ne olacağını bize söylemek için odak uzunluğunu kullandığımızı bilmek önemlidir. Görüş alanı bize bir merceğin uzaktaki nesneleri ne kadar büyütebileceğini gösterir. Dünya genelinde gördüğünüz çitaların yakın çekim görüntüsü muhtemelen 600-1000mm odak uzaklığındadır!
Aralarından seçim yapabileceğiniz her odak uzaklığı için çok fazla Kamera Lensi var. Ne tür bir fotoğraf çekeceğinize karar vermek ve sanatsal ihtiyaçlarınız için uygun odak uzunluğunu seçmek önemlidir. Çoğunlukla manzara çekiyorsanız, geniş lensler almak isteyebilirsiniz.
Aksiyon ve spor fotoğrafçısı iseniz, telefoto lensler muhtemelen en iyi arkadaşınızdır. Sıradan fotoğrafçılık ve portreler, 18-55 mm lens gibi normal bir aralık kullanabilirsiniz.
Enstantane hızı nedir ve nasıl çalışır?
Işık sensöre belirli bir süre maruz kaldığında bir görüntü oluşturulduğunu unutmayın. Deklanşör, fotoğraf çekmediğinizde ışığı dışarıda tutan bir bariyer görevi görür. Deklanşöre bastığınızda örtücü, açılıp kapanır. Fotoğraf makinesinin üstündeki deklanşöre basıldığında “örtücü” açılır ve fotoğraf makinesi deklanşörü durduğunda kapatır.
Obtüratör Hızı basitçe “örtücü” kalır görüntüsünü yakalamak için ışığı almak için açmak zamanın uzunluğudur. Bu milisaniye ve hatta dakika olarak ölçülebilir.
Makro fotoğrafçılığı için temel kurallar nelerdir?
Makro fotoğrafçılık tamamen ayrıntılar ve konunuza yakın olmakla ilgilidir. Bu, titremeyi en aza indirmeniz ve sağlam bir tripod kullanmanız gerekeceği anlamına gelir. Genellikle makro çekimlerde, bir açıdan çekim yapmak yerine konuyla başa başa çekim yapmak istersiniz.
Makro fotoğrafçılığı çekerken otomatik netlemeyi kapatmak ve bunun yerine manuel netlemeyi kullanmak da yararlıdır. Maksimum netlik için f / 22 diyafram açıklığını veya bu sayıya mümkün olduğunca yakın kullanmak isteyebilirsiniz. Deklanşör kablosu veya otomatik zamanlayıcı kullanmak da titremeyi ve hareketi azaltır. Son olarak, dışarıda oluşabilecek rüzgar veya aydınlatma sorunlarını ortadan kaldırmak için makroyu içeride kapalı alanda çekmek en uygunudur.
Raw ve jpeg dosyaları arasındaki fark nedir?
RAW mı JPEG mi? Bu fotoğraf camiasında en çok sorulan sorulardan biri. RAW, herhangi bir son işlem uygulanmadan önce sensör tarafından yakalanan tüm görüntü verilerini içeren büyük, sıkıştırılmamış düz bir dosyadır. RAW dosyaları da sensörden gelen tüm görüntü bilgilerini içerdikleri için JPEG’den çok daha büyüktür.
JPEG dosyaları doğrudan fotoğraf makinesinde işlenir. Görüntü çekilirken renk sıcaklığı ve pozlama fotoğraf makinesi ayarlarınıza göre ayarlanırken, fotoğraf makinesi görüntüyü de işler ve ardından dosyayı sıkıştırılmış bir JPEG’e dönüştürür. Her ikisinin de ihtiyaçlarınıza bağlı olarak avantajları ve dezavantajları vardır.
Geri düğmesi odağını nasıl ve neden kullanmalıyım?
Sürekli odaklama için en kullanışlı özelliklerden biri DSLR’lerde Geri Düğmesi Odaklama özelliğidir. Bu özellik, deklanşör düğmesi yerine odak düğmesine basarak netleme yapmanızı sağlar. Neden bunu yapasınki? Bir spor fotoğrafçısı iseniz, hareket halindeki nesneleri yakalarken tek çekim otomatik odaklama sorunuyla karşılaşacaksınız. Özneniz hareket halindeyken yeniden otomatik odaklanmak çok zordur ve zaman alıcıdır.
Bunun çözümü, geri düğmesi odaklamayı kullanmaktır. Bu, deklanşör düğmesinin odaklama ve pozlama işlevlerini ayırır ve kameranın arkasındaki düğmelerden birini odak düğmesi olarak atar. Kameranızı AF-C moduna ayarlamak ve tek bir AF noktası seçerek. AF-C modunda kamera, odağı kilitlemenize ve serbestçe yeniden oluşturmanıza olanak tanır. Oradan yeniden odaklanmak için odağınızın kilidini açabilir / kilitleyebilirsiniz. Geri düğmesine basıldığında sürekli odaklanır, düğmeye bir kez basıldığında odaklanır ve sonra odak kilitlenir.
Bu, hareket halindeyken odaklanmanın son derece yararlı ve etkili bir yoludur!
Bir öznenin (model) gözlerine nasıl net bir şekilde odaklanabilirim?
Tek Noktalı Odak Kullanımı, Modelin gözlerinin keskinliğini artırabilir, ancak odak noktasını doğrudan gözlerine veya gözlerine en yakın yere yerleştirdiğinizden emin olun. Portreler çekiyorsanız ve nesneniz hala hareket ediyorsa, manuel odaklamayı kullanmak en iyi yöntemdir.
Bu yöntem, konunuz (modeliniz) hareket ediyorsa ve konunun gözlerine net bir şekilde odaklanmak istiyorsanız çok etkilidir . Her zaman olduğu gibi, mümkünse bir tripod kullanmaya çalışın ve ISO’yu düşük tutun.
Çocukların fotoğrafını çekerken kullanılacak en iyi ayarlar nelerdir?
Çocukları çekiyorsanız daima daha yüksek bir enstantane kullanın. Sürekli hareket halindedirler ve fotoğrafın bulanık çıkmadığından emin olmak istersiniz. ISO’ ayarınızı biraz artırın, böylece çekimleriniz az pozlanmış olarak çıkmaz.
Pop flaş nasıl ve ne zaman kullanılır?
Birçok DSLR’de dahili açılır flaş bulunur ve bunun ne zaman ve nasıl kullanılacağını merak ediyor olabilirsiniz. Güç ve kontrole sahip olmamasına rağmen, açılır flaş, hızlı bir ışık artışına ihtiyaç duyduğunuzda sahip olmak için kullanışlı bir özelliktir. Örneğin, dışarıda çekim yaparken, doğrudan güneş ışığı nedeniyle sert gölgeler vardır. Ardından, gölgenin ortadan kaldırılması için konunun yüzündeki ışığı doldurmak için açılır flaşı kullanabilirsiniz.
Açılır flaşı kullanmanın başka bir yolu, fotoğraflarınızda hareket oluşturmak istediğinizdedir. Bu teknik “parlama ve bulanıklık” olarak bilinir . Bu, enstantane hızınızı yavaşlatarak, eylemle kaydırma yaparak ve çekimin başında flaşı patlatarak elde edilir. Bu, çok eterik ve dramatik bir görünüm yaratabilen bulanık, çizgili bir etki yaratır.
Karışıklık çemberi kavramı nedir?
Confusion Çember yakından DOF bağlı veya alan derinliği edilir. Karışıklık döngüsünün nasıl çalıştığını gerçekten anlamak için lenslerin nasıl çalıştığını ve ışığa nasıl odaklanabileceklerini anlamak önemlidir. Dışbükey bir mercekte, kırılma adı verilen bir fenomen sayesinde düz ışık ışınları içe doğru bükülür. Işık merceğe çarptığında, odak noktası olarak da bilinen tek bir noktaya kırılır ve yakınsar.
Bir konunun gözlerimiz tarafından odaklanmış olarak algılanabilmesi için, noktaların kamera sensörüne veya odak düzlemine yansıtılması gerekir. Hizalılarsa, konu netlenir ve görüntü net olur. Nokta, odak düzleminin dışında olmasına rağmen, gözlerimiz tarafından hala keskin olarak algılanan belirli bir alan var. Buna ışık karışıklığı çemberi denir.
Arka perde senkron nedir ve ne zaman kullanılır?
Fotoğraf makinenizde iki perde vardır – ön ve arka. Deklanşör düğmesine basarken, ön veya ilk perdeyi etkinleştirir. İlk olarak deklanşör açılır ve deklanşör kapanmak üzereyken flaş pozlamanın sonunda patlar. Şimdi, hareket bulanıklığının önünde değil nesnenin arkasında göründüğü bir görüntü elde edersiniz.
Bir ön perde flaş görüntüsü gibi, öznenin kendisi keskin olacak, hareketi ise arkasındaki bir bulanıklıkta yakalanacaktır. Bu teknik en iyi düşük ışıklı ortamlarda çalışır. Arka planı aydınlatmak ve hareket bulanıklığını yakalamak için ortam ışığına ihtiyacınız olur.
CCD nedir?
CCD veya Şarjlı Birleştirilmiş Aygıt ve filmin dijital eşdeğeridir. CCD ışığı yakalamak ve dijital verilere dönüştürmek için kullanılır. Kamera sensörü binlerce pikselden oluşur ve ışık sensöre girdiğinde, daha sonra dönüştürülür ve elektrik enerjisine dönüştürülür. Bu, fotoğraflarımız dijital olarak paylaşabilir, düzenleyebilir ve basabiliriz.
Beyaz dengesi nasıl belirlenir ve ayarlanır?
Beyaz Dengesi görüntülerinizdeki daha doğal görünümlü renklenmeyi ortaya çıkarmak için fotoğraf kullanılır. Amaç, renkleri mümkün olduğunca doğru olacak şekilde ayarlamaktır. DSLR’nizde beyaz dengenizi veya AWB’nizi otomatik olarak ayarlama seçeneği vardır. Elle nasıl ayarlayacağınızdan emin değilseniz, ayarlamak için iyi bir konudasınız.
Tipik olarak, ayarlar gün ışığı, gölge, bulutlu, tungsten, beyaz floresan ışık, flaş, özel ve renk sıcaklığıdır. Renklendirme hakkında daha fazla bilgi edindikten ve farklı ayarları öğrendikten sonra, renk sıcaklığını kendiniz ayarlamaya başlayabilirsiniz. ve kendi renginizi makinanıza tanıtabilirsiniz.
Otomatik pozlama basamaklama nedir?
AEB veya otomatik Poz Basamaklama, fotoğraf makinesinin otomatik olarak iki veya daha fazla pozlama yaptığında, ancak farklı pozlama değerlerine sahip olduğu zamandır. Bu, pozlama değerlerinin tam olarak ne olduğundan emin değilseniz. Otomatik kullanım bir özellik ile, doğru sonuçlar elde edemeyebilirsiniz.
Parlak noktalar, gölgeler ve orta tonlar. Her bir pozlama bileşenini doğru bir şekilde ayarlayabilir ve bunları bir araya getirebiliyorsanız, en doğru pozlanan görüntüyü elde edersiniz.
Dijital zoom nedir ve nasıl çalışır?
Bazı dijital kameraların dijital olarak yakınlaştırma seçeneği vardır. Dijital zoom, görüntü alanını artırır ve temel olarak görüntü düzleminin kenarlarını keser. Bunun sonucu, mevcut bir görüntüyü büyüttüğünüz ve kırptığınız için daha düşük görüntü çözünürlüğüdür. Yakınlaştırma özelliğinin kameranın kendisinde sabit olduğunu unutmayın. Amaç, uzaktaki bir nesnenin daha yakın görünmesini sağlamaktır, ancak bu görüntü kalitesini düşürür. Dijital zoom’un, görüntü kalitesini düşürmeyen optik zoom’dan farklı olduğunu da belirtmek önemlidir. zoom gerektiren çekimlerinizde tele lensler kullanmanız daha etkili sonuçlar verir.
Fotoğrafta canlı görüntü nedir ve ne için kullanılır?
Canlı görüntü, LCD ekranda görüntü canlı zamanınızı görüntülemenizi ve odaklamanızı sağlayan birçok DSLR’de bulunan bir özelliktir. Daha önce, birçok fotoğrafçı vizörü yalnızca fotoğraf çekmek için kullanır, ancak canlı görüntü ile daha doğru netleme yapabilir ve çekimlerinizin pozlamasını daha hassas bir şekilde kontrol edebilirsiniz. LCD ekrandan fotoğraf çekmede iyi olmak biraz pratik gerektirir, ancak işlevsellikten memnun kaldığınızda muazzam bir yardımcı olabilir.
ND grad filtresi nasıl ve ne zaman kullanılır?
Dereceli nötr yoğunluk filtresi, görüntünün vurgularını azaltarak çalışır. Bu, fotoğrafın dinamik aralığını artırdığı için son derece yararlıdır. Akıllı telefonunuzdan güzel bir manzara fotoğrafı çektirmeye çalıştınız, ancak kendinizi düzgün bir şekilde ortaya çıkarmak için mücadele ediyor musunuz?
Ya gökyüzü çok parlak ve okyanus doğru pozlanmış görünüyor ya da gökyüzü çok iyi görünüyor ama ön plan çok karanlık mı? Tam da bu yüzden birçok fotoğrafçı ND grad filtrelerini kullanıyor – görüntünün her parçasını doğru şekilde ortaya çıkarmak için. Manzara çekmeyi seviyorsanız bu filtreler şarttır.
UV filtresi ne zaman kullanılır?
UV (ultraviyole) filtreler esas olarak UV ışığını engellemek için kullanılır, bu olmadan kullanıldığında görüntülerinizde mavi renk dökümü ve bazı renk sapmaları oluşabilir. UV filtreleriyle pozlamayı kontrol edemeseniz, lensinizi korumak ve ultraviyole ışıktan herhangi bir mavilik istemiyorsanız sahip olmak yararlı bir filtredir.
Görüntü sabitleme nedir ve neden önemlidir?
Görüntü sabitleme, fotoğraftaki hareket ve titremenin etkilerini azaltmak için kullanılan bir tekniktir. İki farklı görüntü sabitleme türü vardır; biri lensin içinde, diğeri kameranın içinde.
Bir kamerayı görüntü sabitleme ile hareket ettirmeye başladığınızda, sensör veya merceğin içindeki elektromanyetiklerin zıt yönde hareket etmesini sağlayarak hareketi düzeltir. Hem mercek hem de kamera sensöründe aynı şekilde çalışır ve bu, uzun pozlamalar veya dar alan derinliği çekiyorsanız mükemmel bir özelliktir.
Dışarıda çekim yaparken hangi manuel ayarlar en iyisidir?
Yeni Başlayanlar için dışarıdayken manuel çekim yapmak oldukça zor olabilir, bu yüzden yeni başlıyorsanız otomatik mod kullanmanızı öneririz. Ancak, manuel modda deneme yapmak istiyorsanız, ana lens örneğin: 18-55 gibi kullanmanızı öneririz, böylece (bir zoom lens kullanmaya kıyasla) daha rahat kendinizi geliştirebilir ve öğrenebilirsiniz.
Mükemmel bir manuel ayar yoktur çünkü dikkate alınması gereken çok fazla faktör vardır (aydınlatma, günün saati, konu, sanat yönü, vb.). Önce ISO, enstantane hızı ve diyaframı göz önünde bulundurun ve siz dışarıdayken yavaşça ince ayar yapın.
Başka bir ipucu, manuel olarak sonuna kadar gitmekte zorlanıyorsanız Diyafram Önceliği modunu kullanmaktır. Diyafram Önceliği’ni kullanmak, diyaframı ana önceliğiniz olarak seçtiğiniz anlamına gelir, ardından fotoğraf makinesi obtüratör hızını sizin için otomatik olarak ayarlar. Hızlı bir olay çekiyorsanız bu mükemmel bir seçenektir.
Manuel ve otomatik mod arasındaki fark nedir?
Dijital kameradaki manuel mod, tüm ayarları kontrol edebileceğiniz anlamına gelir; buna enstantane hızı, ISO, diyafram açıklığı, beyaz dengesi ve hatta flaş gücü dahildir.
Manuel mod tamamen sizin üzerinizdedir ve manuel çekim yapmak çok fazla pratik ve deneyim gerektirir. Her bir ortamın bağımsız ve birlikte nasıl çalıştığını anlamak ve öğrenmek zorundasınız.
Otomatik mod elbette adından da belli otomatiktir. Kamera, görüntünüz için en uygun pozlamayı otomatik olarak ayarlayacaktır. Hangi modun kullanılacağını seçmek neyi, nerede ve nasıl çekim yaptığınıza bağlıdır. Genel bir kural olarak, pozlamayı aynı tutmak istiyorsanız manuel modu kullanmak istersiniz (bu, düzenleme sonrası için yararlıdır). Manuel modda çok daha fazla kontrole sahip olacaksınız, ancak bilgi ve pratik de gerektiriyor. Hareket halindeyseniz ve sokak fotoğrafları çekmeye başladıysanız ilk başlarda otomatik mod kullanabilirsiniz.
İş hayatınızda, olayları ve hızlı gelişen durumları manuel olarak ayarlamak için çok az zaman olduğundan otomatik mod kullanmak daha iyi olacaktır.
Çekim yaparken odağı nasıl netleştirebilirim?
Çekim yaparken görüntülerinizin keskinliğini kontrol etmenin birçok yolu vardır. Diyaframı, lensinizdeki en geniş diyaframdan genellikle 2-3 durak aşağı olan en uygun ayara ayarlayabilirsiniz.
Örneğin, 18-55mm f/4 lensle çekim yapıyorsanız, maksimum keskinlik için f/8 – f/11 seviyesine getirmek istersiniz. Başka bir teknik, tek noktadan odak kullanmaktır. Bu, bir nesnenin görüntünün geri kalanının tamamını değil, keskin bir şekilde tutturulmasını istiyorsanız gerçekten yararlıdır. Keskin görüntüler için, görüntülerinizin grenli görünmesini sağlayacağından, yüksek ISO kullanmaktan da kaçının.
Lenslerinizi temiz tutmayı ve bulanıklığı ortadan kaldırmak için mümkün olduğunca bir tripod kullanmayı unutmayın.
Yetersiz pozlanmış konuları nasıl düzeltebilirim?
Fotoğrafları zaten çektiyseniz ve daha sonra az pozlandıklarını farkettiniz, bir sonraki adım düzenleme sırasındaki düzeltmek olacaktır. Adobe Photoshop’ta görüntüyü aydınlatmak için düzeyler, eğriler ve pozlamayla oynayabilirsiniz. Çekim sırasında az pozlanmış nesneleri düzeltmek için ISO, obtüratör hızı ve diyaframı iyice kontrol edin. Pozlamayı doğru şekilde dengelemek için ayarların birlikte düzgün çalıştığından emin olun. Genellikle enstantane hızını düşürmek, diyaframı açmak ve ISO’nuzu ortada bir yerde tutabilirsiniz.
Hareketli bir nesne için kullanılacak en iyi ayarlar ve ipuçları nelerdir?
Deklanşör hızı, hareketli çekimlerde önemli bir rol oynar. Hareket halindeki bir nesneyi yakalamaya çalışıyorsanız, saniyenin en az 1/500’ünü kullanmak şarttır. Enstantane hızınız daha yüksek olduğu için diyafram açıklığınızı açmanız gerekecek çünkü düşük pozlama şansı daha yüksek. Başka bir ipucu da flaş kullanmaktır, böylece alan derinliğini azaltmaktan ödün vermek zorunda kalmazsınız. Son olarak, doğru pozlamayı sürdürmek için ISO’yu artırabilirsiniz.
Hareketli fotoğrafçılıkta yaygın olarak kullanılan farklı bir tekniğe yatay kaydırma denir. Bu, nesnenin hareketinin hareket ettiğini görebildiğinizde, çok dinamik görünümlü bir çekim yaratır. Kaydırma, ustalaşması kolay bir teknik değildir, ancak konu hareket ederken kamerayı temelde kaydırırsınız. Bu teknik için daha düşük bir enstantane hızı gereklidir. Kaydırmak için el sehpası yerine bir tripod kullanıyorsanız en iyisidir. Çekim kaydırma ile ilgili güzel şey, nesnenizin odakta olacağı, ancak arka planın bulanık olacağıdır.(Pan) Düz renk veya dikkat dağıtıcı olmayan bir arka plan seçmeniz en iyisidir. Kamerayı kaydırırken kameranızı nesneye doğru şekilde odaklamayı unutmayın.
Deklanşöre basarken, kamerayı yavaşça hareket ettirip nesneyi takip ederken dikkatli olun. Bu teknik biraz pratik gerektirir, ancak adımları anladıktan sonra çok faydalıdır.
Fotoğrafta kompozisyonun temel kuralları nelerdir?
Temel Kompozisyon Kuralları üçte bir kuralı, S eğrisi bileşimi ve simetridir. Kompozisyon, iyi fotoğrafçılığın önemli bir parçasıdır çünkü izleyicinin gözünü çalışmanızın en önemli odak noktasına doğru yönlendirir. Öznenin çoğunu ortaya çıkarır ve donuk bir nesneyi çarpıcı bir nesneye dönüştürür.
Fotoğrafta üçte bir kuralı nedir?
Üçte bir kuralı’nı kullanmak, fotoğrafçılığın en eski ve en popüler yöntemlerinden biridir. Bu kural, kompozisyonun nasıl çalıştığını anlamak için kullanılır ve fotoğrafçılığa tamamen yeniyseniz kullanmak için harika bir yöntemdir. Fotoğrafın öğelerinin 3 x 3 ızgarası boyunca yerleştirildiği hayali bir 3 x 3 ızgara kullanır.
Bu bize merkez dışı kompozisyonun görsel olarak çekici olabileceğini öğretiyor, ancak her zaman işe yaramıyor! Bazen konuyu fotoğrafın tam ortasında çerçevelemek görsel olarak çarpıcıdır. Üçte bir kuralı, çekimlerinizi oluşturmak için kullanabileceğiniz birçok yöntemden biridir.
Fotoğraf kompozisyonunda öncü çizgiler nelerdir?
Öncü Çizgiler tekniğini kullanmak, fotoğraflarınızı oluşturmanın ve görüntülerinizde güçlü bir çerçeveleme tekniği oluşturmanın bir yoludur. Çekim yaparken, çekimlerinizde çizgiler oluşturmak için manzaraları, mobilyaları veya mimariyi nasıl kullanabileceğinizi fark edin. Bu, görüntüleyenlerinizin dikkatini çekmenin kesin bir yoludur.
Evde veya stüdyoda basit aydınlatma kurulumu nasıl oluşturulur?
Piyasada birçok Stüdyo Aydınlatma Ürünü vardır ve evet, stüdyo aydınlatmasında yeniyseniz ilk başta sizi korkutabilir. Ancak cesaretiniz kırılmasın – yapay ışıkları kullanmak harika çünkü onları istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Bir fotoğraf çekiminde genellikle bir ila üç ışık kaynağı vardır. Her düzenlemenin kendi kullanımları ve stilleri vardır. Aydınlatma, flaşlar, hız lambaları, sürekli ışıklar vb.
Basit ev içi aydınlatma kurulumu için, bir ışık ve bir reflektör kullanmak pratik yapmaya başlamak için fazlasıyla yeterlidir. Bir reflektör veya şemsiye gibi ışık yansıtıcıların eklenmesi stüdyoda çok kullanışlı olmazsa olmazlardır ve katlanması ve saklanması kolaydır.
Düşük ışıklı fotoğrafçılık için en iyi ipuçlarından bazıları nelerdir?
Düşük ışıkla çalışmak zor olabilir, ancak kamera ayarlarınız hakkında doğru bilgi sahibi olmak ve doğru ekipmanı kullanmak çok daha kolay bir deneyim olabilir. Düşük ışık koşullarında takip etmeniz gereken bazı temel ipuçları:
Bir tripoda alın
Geniş lensle çekim yapın
ISO’yu artırın
Bazı ışık kaynakları ile iyi bir konum için keşif yapın.
Fotoğraf pozları için bazı ipuçları nelerdir?
Bir fotoğrafçı olarak, çekimlerinizin doğal ve iyi konumlandırılmış olması için modelinizi yönlendirmeyi öğrenmek önemlidir. Fotoğrafçılığın tüm teknik yönleri mükemmel olabilir – ışıklandırma, ayar yerinde ve her şey hazır görünüyor. Ancak fotoğraflara tekrar baktığınızda, modelin konumu gariptir.
İşte pozların nasıl çalıştığını öğrenmek çalışan fotoğrafçılar için çok önemlidir. İşte bayanlar için fotoğraf pozları için bazı ipuçları:
En iyi açısını bulun ve bu özellikleri geliştirin
Dirsekleri / bilekleri bükme, parmakları kıvırma veya kolyesini kavrama
Daha doğal bir görünüm için başını hafifçe eğin
Yukarı doğru çekmekten kaçının
Daha uzun görünmesi için bir ayağını biraz daha ileriye götürmesini sağlayın
Grup pozları için, herkesi bir piramit gibi görünecek şekilde düzenlemeye çalışın. Bu denge ve simetri yaratır.
Isı bozulması nedir?
Özellikle sıcak bir günde bir arabanın veya uzak manzaraların yükselen “ısı” katmanlarını fark ettiniz mi? Buna ısı bozulması denir ve fotoğrafçılar bundan hoşlanmazlar! Bu genellikle fotoğrafçılar günün ortasında bir telefoto lens kullandığında olur.
Bu fenomene karşı koymak için doğrudan güneş ışığında çekim yapmaktan kaçınmalısınız. Telefoto lens kullanmaktan kaçınmalısınız, çünkü bu ısı bozulmasını vurgulayacaktır.
Çokbantlı fotoğrafçılık ne için kullanılır?
Multispektral fotoğrafçılık elektromanyetik spektrumda dar bir dalga boyu aralığını yakalamak için kullanılır. Bu dalga boylarını göremediğimiz için, bu tür fotoğrafçılık bilim adamları ve mühendisler için çok yararlı olabilir. Multispektral fotoğrafçılık, uzay tabanlı görüntüleme, askeri hedef takibi, kara mayını tespiti, balistik füze tespiti, belge ve resim analizi, tarım, sağlık, adli tıp ve çok daha fazlasında kullanılabilir.
Fotoğraflar için en iyi ücretsiz bulut depolama platformlarından bazıları nelerdir?
Dijital dünyaya tamamen dalmış durumdayız ve modern bir fotoğrafçı olarak, fotoğraflarınızı depolamanın en iyi yollarını arıyorsunuz. Bulut depolama, dosyalarınızı uzak bir sunucuda depolamanıza ve bunlara hemen hemen tüm cihazlardan (iPhone’lar, dizüstü bilgisayarlar, tabletler ve masaüstü bilgisayarlar) erişmenizi sağlar. Denemeniz için favori ve ücretsiz bulut depolama seçeneklerinin bir listesini hazırladım.
*Google Fotoğraflar
*iCloud
*MediaFire
*DropBox
*Amazon Drive
*Microsoft OneDrive
DSLR fotoğraf makinesi lenslerinin farklı türleri nelerdir?
DSLR’niz için En İyi Lensi satın alırken ekstra sabır ve araştırma gerektirir . Bütçenizi, istenen odak uzunluğunu, lens hızını, fotoğraf makinenizle uyumluluğu vb. Dikkate almanız gerekebilir. Dikkate alınması gereken bazı faktörler şunlardır:
*Odak uzaklığı
*Çekimin amacı
*hız
*Biçim
*Kalite
*Özellikleri
*Bütçe
Lens Türleri söz konusu olduğunda, asal (sabit odak uzaklığı), zoom, telefoto, geniş açılı ve makro lens vardır.
Farklı lens türlerinin işlevleri nelerdir?
Bir telefoto, konularının daha yakın görünmesini ve ekstra zum yapmasını isteyen fotoğrafçılar arasında popülerdir. Genellikle, bir telefoto 70-200mm arasındadır. Telefoto lens kullanmak, hayvanlar, portreler, vahşi yaşam ve düğünler çekiyorsanız harika. Uzaktan çekim yapmaktan hoşlanıyorsanız, telefoto sahip olmak için gerekli bir lenstir.
Geniş lensler genel olarak 14mm ile 35mm arasındadır. Bu lensler çoğunlukla manzara ve iç mekan fotoğrafçıları tarafından kullanılır. Bir alanın veya manzaranın geniş ve geniş açılı görünmesini istiyorsanız, geniş bir lens kullanımı tercih edilmelidir.
Küçük objelerin ayrıntılı, keskin ve yakın çekimini yapmak isteyenler için makro lensler gereklidir. Mücevher, böcek, çiçek veya bitki çekmeyi seviyorsanız, kesinlikle makro merceğe sahip olmalısınız. Bu lensler nesnenize gerçekten yakından yaklaşmanıza ve net odaklamayı korumanıza olanak tanır. Bir makro ile çekim yaparken detay, doku ve canlılığa büyük önem verilir. Tipik olarak, aralık 100mm ila 200mm arasındadır.
Dışarıda çekim yaparken kullanılacak iyi ana lensler nelerdir?
35mm, 50mm ve 85mm, dışarıda kullanmak için klasik Prime Lenslerdir . Bu lenslerle güzel bokeh efektleri elde edebilirsiniz ve kullanımı kolaydır. 50mm ve 85mm portreler için mükemmel ve 35mm sokak fotoğrafçılığı için harikadır.
Reflektörlerin çeşitleri ve kullanım alanları nelerdir?
Reflektörler, fotoğraf çekimleri sırasında taşınması gereken en önemli ve kolay ekipman parçalarından biridir. Kullanım kolaylığı nedeniyle herhangi bir fotoğrafçı için olmazsa olmazlardır. Reflektörler, mevcut aydınlatma düz olduğunda drama ekleyebilir ve aydınlatmayı geliştirebilir.
Gümüş, beyaz, altın ve siyah olmak üzere dört farklı reflektör türü vardır. Gümüş reflektörler ışığı yansıtır ve harika bir özelliği, yansıyan ışığın rengini değiştirmemesidir. Bu portre fotoğrafçılığı için mükemmeldir.
Beyaz reflektörler gümüş kadar ışığı yansıtmaz, ancak iç ve dış mekanlarda çekim yapanlar için mükemmel bir seçenektir. Fotoğrafı geliştirmek için yeterli ışık sağlar. Altın reflektörler özellikle güneş batarken “altın saat” sırasında dış mekan çekimleri için mükemmeldir.
Son olarak, siyah reflektörler ışığı yansıtmak yerine emer. Bir alanda çok fazla ışık olduğunda ve istenmeyen ışığı engellemek istediğinizde siyah bir reflektör kullanılır.
Bir zemin (fon) nasıl seçilir?
Uygun Arka Planları seçmek, fotoğraf stilinize stil ve kişilik eklemenin en basit yollarından biridir. Piyasada birçok arka plan türü vardır, ancak genellikle aşağıdaki üç tür vardır –
muslin, dikişsiz ve boyalı tuval. Stüdyonuzun boyutu ve konunuzun boyutu da dahil olmak üzere bir zemin boyutu seçmeyi düşünebilirsiniz.
Zemininizin rengini ve konunuzu iyi tamamlayacak ve vurgulayacak birini seçmeyi unutmayın. İkinci olarak, konunuzun zemine çok yakın olmadığından emin olun. Bu, sert dokuları, gölgeleri veya yansımaları ortadan kaldıracaktır.
Kırışıksız ve sağlam zeminler için bazı iyi öneriler nelerdir?
Polyester, vinil, pamuk, kırışıksız muslin arka planları ve hatta daha kalın kanvas malzeme gibi kırışıklıklara eğilimli olmayan malzemeleri öneriyoruz. Arka planla çekim yaparken hızlı bir ipucu, nesnenin arka plandan en az üç metre uzakta durmasını sağlamaktır. Bu, çekimlerinizde istenmeyen kırışıklıkları azaltır.
İdeal Sayılan gerekli lensler nelerdir?
Bu soru büyük ölçüde ne tür bir fotoğraf çektiğinize bağlıdır, ancak genel olarak konuşursak, asal, yakınlaştırma ve telefotoya yatırım yapmak isteyeceksiniz. Bu lensleri elde etmek birçok çekim türünde size yardımcı olacaktır. Fotoğrafçılar arasında 50mm’lik bir prime, çok hafif ve kullanımı kolay oldukları için popüler. Genel bir zoom objektife gelince, 18-50mm arasında bir tane seçin. Bu çantanızda tutmak için çok yönlü bir lens. Son olarak, 70-200mm aralığında bir telefoto lens harika bir yatırımdır, çünkü portreler, hayvanlar, sporlar ve onunla her türlü etkinliği çekebilirsiniz.
Fotoğrafçıların zum lens tercihi?
Zoom lensler daha pahalı olabilir, ancak genel olarak daha az lens taşımanıza izin verir. Zoom lensleri son derece çok yönlüdür. Bir zoom objektifle portre, manzara ve birçok farklı ayar çekebilirsiniz. Dışarıdayken daha fazla esneklik sağlarlar.
Öte yandan, Prime Lensler de birçok fotoğrafçı için uygundur, çünkü görüntü kalitesi daha yüksektir. Tek bir odak uzunluğuyla sıkışmış olsanız da, fotoğrafların keskinliği ve netliği, birçok fotoğrafçının onu çok sevmesinin ana nedenlerinden biridir. Prime lensler nispeten daha ucuz, daha hafif ve daha hızlı çekim yapar.
Ek olarak, birincil lensler yaratıcılığı kırabilir, çünkü yalnızca bir odak uzunluğuyla sıkışmışsınızdır. Bu muhtemelen bir zoom objektifle olduğundan daha fazla yürüdüğünüz ve keşfettiğiniz anlamına gelir. Portreler için favori ana lenslerimizden bazıları 50mm ve 85mm’dir. Bu ikisi güzel çalışıyor.
Yüksek kaliteli fotoğraflar üretmek için hangi temel ekipmana ihtiyacım var?
İlk kamera kurulumunuzda binlerce lira harcamanıza gerek yok, ancak yüksek kaliteli fotoğraflar üretme konusunda daha ciddiyseniz bir DSLR veya aynasız kamera satın almanızı öneririz. 500 $’dan daha az fiyata birçok harika kamera gövdesi var. Ayrıca lens üzerinde çalışmanızı ve vücudun kendisinden daha iyi lenslere daha fazla yatırım yapmanızı öneririz. Yüksek kaliteli fotoğraflar üretmeye başlamak için ihtiyacınız olan en temel donanımın kısa bir listesi:
*DSLR veya aynasız kamera gövdesi
*Prime veya zoom lensleri
*tripod
*Harici flaş
En önemlisi, dışarı çık ve çek! Daha iyi olmanın tek yolu, her gün fotoğraf çekmek ve yeteneklerinizi geliştirmeye devam etmektir.
Fotoğrafçılar en çok hangi fotoğraf düzenleme araçlarını talep ediyor?
Fotoğraflarınızı düzenlemeye başlamak istiyorsunuz, ancak hangi yazılımı kullanacağınızdan emin değil misiniz? İşte yeni başlayan fotoğrafçılar tarafından en çok talep edilen bazı yazılım önerileri!
*Adobe Lightroom CC
*Adobe Photoshop CC
*GIMP
*Pixlr
*Fotor
*PicMonkey
Hangi fotoğraf düzenleme yazılımı daha iyidir – Lightroom veya Photoshop?
Her ikisi de mükemmel düzenleme yazılımlarıdır, ancak farklılıkları vardır. Photoshop, Lightroom’dan daha karmaşıktır. Fotoğraf düzenleme için tamamen kullanıyorsanız, Lightroom’u günlük bir seçenek olarak kullanmanızı öneririz. Ancak, büyük ayarlamalar, değişiklikler ve manipülasyonlar yapıyorsanız, Photoshop daha iyi bir seçenek olacaktır. Organizasyon açısından, Lightroom büyük miktarda fotoğraf dosyalamak için daha uygun bir yazılımdır. Ayrıca sistemde otomatik bir ham dosya işlemcisi vardır. Tüm fotoğraflarınızı Lightroom’a kolayca içe aktarmak ve hemen düzenlemeye başlamak için SmugMug’i kullanabilirsiniz . Lightroom ile ilgili bir başka harika şey de, daha kolay erişim için klasörlerinizi adlandırabilir, anahtar kelimeler kullanabilir ve fotoğraflarınızı renkle etiketleyebilirsiniz.
Görüntünün kırpılması fotoğraf çözünürlüğünü etkiler mi?
Evet, bir fotoğrafı orijinal boyutundan kırptığınızda çözünürlük azalır. Fotoğrafı daha küçük bir ölçekte gönderiyorsanız veya yazdırıyorsanız, bu büyük bir sorun değildir. Ancak, büyük baskılar bastırıyorsanız, kırpıldıktan sonra fotoğrafın çözünürlüğünü kontrol etmelisiniz. Çözünürlüğün büyük baskılar için yeterince yüksek olduğundan emin olun.
Fotoğrafçılık öğrenilebilen bir sanattır. Daha iyi bir fotoğrafçı olmak beceri ve deneyim gerektirir, hiç bir zaman pes etmeyin…
Teşekkürler Asude
hocam merhaba lens konusunda bir sorum olacaktı, yeni başladım sokak fotoğrafı çekiyorum, çok farklı lens markaları var benim makinem kanon kullanıyorum lensi farklı marka kullanmak sorun olurmu
Lens satıcısına fotoğraf makinenizin modelini belirterek almadan önce uyumlu olup olmadığını sorun, uymlu fakat başka marka olmasi sorun olmaz kullanabilirsin.
Başarılı anlatım elinize sağlık hocam
Teşekkür ederim.