Diyafram Nedir?

Diyafram Nedir?

Açıklık
Pozlama üçgeni anlama dersimizde, ışığın fotoğraftaki önemi ve görüntü üretmek için fotoğraf makinenizdeki dijital sensöre ne kadar ışık maruz kaldığını kontrol etmekten bahsettim. ISO’nun, diyafram açıklığı ayarı ve enstantane hızı ile birlikte size görüntü elde etmek için kameraya ne kadar ışık girdiğini öğrendiniz. Bu üç sütun, bir fotoğrafın açıklığını veya koyuluğunu kontrol etmek için birlikte çalışır.

Bu derste özellikle diyafram hakkında anlatacağım.

Diyafram Nedir?
Diyafram, merceğin içinde ışığın kameraya geçtiği ve genellikle 1,2 ila 32 arasında değişen f-stop’larda (veya durmalarda) ölçülen açıklıktır. Kamera merceğinin içinde, iletilen ışık miktarını kontrol eden mekanik bir iris diyaframı vardır. kamerada görüntüleme sensörü. Diyafram, açıklıktan (veya aralıktan) geçmesi gerekenden hariç ışığın geçişini durdurur.

Diyaframı Anlama Konusunda Kısa Video
Canon Firmasının diyaframı kısaca anlatan bu videosunu izleyelim lütfen.

Diyafram, fotoğrafta iki önemli rol oynar. İlk olarak, merceğin içinden geçen ışık miktarını sınırlar, böylece düzgün pozlanmış bir görüntü elde edersiniz. F-stop değerini değiştirdiğinizde, irisin açılışını değiştirirsiniz. F-noktası ne kadar düşükse, açıklık o kadar büyük olur (beklediğinizin tam tersi). İkincisi, alan derinliğini kontrol eder (bu, odaktaki bir görüntüdeki aralıktır). Alan Derinliğini açıklamanın bir başka yolu da odaklandığınız konunun önündeki ve arkasındaki keskinlik alanıdır .

Bir f-noktasından diğerine (yukarı veya aşağı) hareket etmek, mercekten geçen ışığın yarısını ikiye katlar veya keser. 2.8 gibi daha küçük bir f-stop sayısı, irisin daha büyük bir açıklığı anlamına gelir. Diyaframı 2,8’den f4’e değiştirdiğinizde, buna durdurma denir .

Objektiflerin bir dizi diyaframı vardır ve objektiflerin tüm diyaframları yoktur. Bir merceğin 2,8 mercek olduğunu söylediğimizde, mevcut en düşük açıklık 2,8’dir. Yukarıdaki şemada; 1.4, 2, 2.8, 4, 5.6, 8, 11, 16, 32.
Diyaframı değiştirmek için fotoğraf makinenizde bulunan f değerini değiştiren tuşla bunu yapabilirsiniz.

Sorularınız varsa lütfen yorum kısmına yazın yorumunuzun bildirimi geldiğinde hızlıca cevaplamaya çalışacağım.

Yorum Yap