Sinematik Fotoğrafçılık
Fotoğraflarınızın Sinematik Görünmesini Nasıl Sağlarsınız
En sevdiğimiz filmlerdeki sahneler gibi, sinematik fotoğrafçılık da izleyicide duygusal bir tepki uyandırabilir. Sinematik fotoğrafçılık, film sahnelerinden hareketsiz görüntüleri veya kareleri taklit eden bir fotoğrafçılık tarzıdır. Derinlikli ve duygulu görüntüler oluşturabilen oldukça etkili bir hikâye anlatma tekniğidir.
Sinematik tarzda bir fotoğraf oluşturmanın birçok yolu vardır. Çekerken ve işlem sonrası fotoğraflarınıza dikkat etmek şarttır. Sinematik fotoğraflar portre veya manzara olabilir. Ama her zaman belirli bir ruh hali uyandırırlar.
Güzel sinematik fotoğrafçılığın nasıl oluşturulacağı konusunda bazı ipuçları ister misiniz? Okumaya devam edelim!
Sinematik Görünen Portreler Nasıl Oluşturulur
Sinematik fotoğraflar oluşturmak, son işlemde bir filtreye tıklamaktan çok daha fazlasıdır.
Görüntülerinizi sinematik hale getirmenin ilk adımı fotoğraf kameranızın kontrolünü elinize almaktır.
Modern kameralar uzun bir yol kat etti. Dijital kameralar, tam kontrol ve çok yönlülük ile çekim yapmamızı sağlar. Modern filmleri taklit etmek için dinamik bir HDR görüntüsü çekmek isteyebilirsiniz. Ya da geçmişin klasik Hollywood filmleri gibi fotoğraflarınızın eski ve pürüzlü görünmesini sağlamaya çalışın. Fotoğrafçılar artık farklı şekillerde sinemaya yakışır çarpıcı anlar oluşturma yeteneğine sahipler.
Sinematik Fotoğraf Çekmek
Film gibi görünmesi için fotoğraf çekerken büyük özen ve ayrıntı alınması gerekir. Etkili bir sinematik görünüm elde etmek için fotoğrafçıların ne çektiklerine ve nasıl yaptıklarına dikkat etmeleri gerekir. Buna ışık, konu ve kompozisyon dahildir. İlginç bir görüntü oluşturmaya yardımcı olan diğer birçok küçük öğenin yanı sıra.
Fotoğraf makinenizde harika sinematik çekimler elde etmek için fotoğraf çekme sürecinizi nasıl kontrol edeceğinize dair bazı ipuçları.
Sinematik Fotoğrafçılık İlhamını Arayın
Film severler için bu kesinlikle eğlenceli bir bölüm.
Fotoğraf makinenizi bile elinize almadan önce en sevdiğiniz filmlerden bazılarını yeniden izleyin. Dikkatinizi çeken sahnelere dikkat edin. Sizi o sahnede tutan şey nedir? Çerçevenin çalışmasını sağlayan nedir? Stillerdeki farklılıkları not edin. Onları tanınır kılan nedir? Renk derecelendirmesi mi, açılar mı yoksa kompozisyon mu? Bir filmi güzel, profesyonel yapan nedir?
Kompozisyon, renk derecelendirme, açılar, konu seçimi ve aydınlatma gibi durumlara dikkat edin. Kendi sinematik fotoğrafçılığınızda taklit etmek isteyebileceğiniz filmin yönlerine bakın.
Ardından, bunu nasıl yapacağınıza dair bir plan oluşturmaya başlayın. Sokak fotoğrafçılığına mı odaklanacaksınız? Kontrollü portreler? Yoksa filmlerden biraz ilham alıp engebeli manzaralar mı arayacaksınız?
Yatay Çekim
Görüntü yönetmenlerinin filmleri yatay olarak çektiğini söylemeye gerek yok. Dolayısıyla sinematik fotoğraflar çekmeyi hedefliyorsak biz de aynısını yapmalıyız. Fotoğrafınızdaki öğelerin daha geniş bir en-boy oranı çerçevesine sığdığından emin olmak için ekranınızdaki ızgara kılavuz çizgilerini kullanın.
Kompozisyonunuzu Kontrol Edin
Görüntü yönetmenlerinin dengeyi sağlamak için çerçevelerini nasıl kontrol ettiklerine dikkat edin. Filmlerdeki en güzel sahnelerden bazıları en basit olanlardır. Sadece iyi düşünülmüş bir kompozisyona sahipler. Fotoğrafınıza derinlik katmak için aynı ilkeleri kullanın.
Sinematik Fotoğraf Aydınlatmasını Düşünün
Tıpkı fotoğrafçılıkta olduğu gibi, aydınlatma da sinematografinin önemli bir yönüdür.
Filmlerde aydınlatma çok iyi düşünülmüş ve kontrol edilmiştir. Her yönü kontrol etmek için perde arkasında çalışan ekipler var. Ama her zaman bu kadar karmaşık olmak zorunda değil. Hollywood seti olmadan da etkili aydınlatmalar oluşturabilirsiniz, sadece biraz düşünmeniz yeterli. Görüntülerinizde sinematik duygular yaratmanıza yardımcı olması için aynı aydınlatma tekniklerini kullanın.
Işık önemlidir çünkü bir ruh hali yaratmaya yardımcı olur. Örneğin, yumuşak aydınlatma bir sahnenin rüya gibi ve havadar görünmesini sağlayabilir. Daha sert kontrastlı sert aydınlatma, fotoğrafta biraz drama yaratır. Anlatımını ve ışıklandırmanın sinematik portrelerine ne katacağını düşünmek çok önemlidir.
Pürüzsüz bir görünüm için büyük bir kaynaktan gelen yumuşak aydınlatma kullanın. Bulutlu bir günde bulutlar ışığı yayar ve bize yumuşak bir ışık verir. Veya güneş doğrudan bir odaya akmıyorken doğal pencere ışığıyla çekim yapmayı deneyebilirsiniz. Ayrıca bir softbox ile çalışmayı denemek isteyebilirsiniz. Softbox’lar, ışığı geniş bir yüzeye yayarak yumuşak bir ışık oluşturan bir yapay ışık şeklidir.
Sert aydınlatma, küçük bir yapay ışık kaynağından gelir; örneğin, parlak bir günde doğrudan güneş ışığı gibi.
Geleneksel bir stüdyo kurulumu olmayan yapay aydınlatma ile yapabilirsiniz. Neon tabelalar ve ışıklarının parıltısı size havalı, fütüristik bir etki verebilir. Havalı, neon ilham için Blade Runner gibi filmleri düşünün.
Günün Saatini Düşünün
Yapay ışıklandırmaya göre biraz daha zor olsa da hava durumu ve günün saati sinematik fotoğrafçılığınızda büyük bir fark yaratır. Çoğu korku filminin karanlıkta ya da gece çekilmesinin bir nedeni var. Filmlerdeki hikayeler, yağmurlu, dolu gri günlerde geçtiklerinde her zaman daha da hüzünlü görünürler. Aynı şey fotoğraf için de geçerli.
Mutlu bir his ile sinematik bir görünüm çekmek istiyorsanız, altın saat boyunca çekim yapmak isteyebilirsiniz. Günün saati ve sağladığı ışık, fotoğraflarınız üzerinde büyük bir fark yaratabilir.
Geniş Diyafram Kullanın
Filmlerdeki bir sahnede her zaman güzel bir derinlik vardır, bu da ana konuya odaklanmamızı sağlar. Bu şekilde arka plan izleyicinin dikkatini dağıtmaz. Sinematik bir fotoğraf çekerken de aynı formülü kullanmalısınız. Bu, geniş bir diyafram kullanılarak elde edilebilir.
Prime lensler keskindir ve fotoğrafınızda hoş bir bokeh etkisi yaratır. (Odak dışında kalan net olmayan kısımlar) Bu, arka planınızın daha yumuşak ve ana konunuzun daha keskin olacağı anlamına gelir. Bu sığ alan derinliği gözümüzü asıl konuya çekiyor.
35mm, 50mm ve 85mm gibi prime lensler, portreler ve sokak fotoğrafçılığı için en popüler olanlardır. Bu lensler genellikle yaklaşık 1.4 veya 1.8’lik bir F durağına sahiptir. Bu keskinlik, onları nesnenizi izole etmek ve fotoğrafınızın anlatımını kontrol etmek için harika lenslerdir.
Alternatif olarak, geniş diyafram açıklığına sahip hızlı bir zoom lensi kullanabilirsiniz. Yakınlaştırma lensi, nesnenize fazla yaklaşmadan odaklanmanıza izin verdiği için sokak fotoğrafçılığı için faydalıdır. Bu, birinin yüzüne bir lensi sokmadan uzaktan ama ilginç sinematik çekimler yapabileceğiniz anlamına gelir.
Diyaframı, arka planın yumuşak ama tanınmayacak şekilde kontrol edilmesi önemlidir. Arka plan, ana konunuzun dikkatini dağıtmayacak kadar bulanık olmalıdır, ancak varlığı yine de fotoğrafa eklenmelidir. Arka plan, sahneye bağlam sağladığı için anlatmaya çalıştığınız hikâyenin hala önemli bir parçasıdır. Arka planda ne olduğu belirsiz bir renk cümbüşü olmamasına dikkat edin.
Fotoğraflarınızı RAW Olarak Çekin
Hâlâ JPEG formatında çekim yapıyorsanız, fotoğrafçılığınızı geliştirmenin zamanı geldi. JPEG formatında çekim yapmak, görüntülerinizi önemli ölçüde sıkıştırır, bu da fotoğrafınızdaki önemli ayrıntıları kaybetmeniz anlamına gelir. Bu, fotoğraflarınızı sinematik bir görünüm elde etmek için düzenlemeye çalışırken zorlaştırabilir.
RAW formatında çekim yapmak çok daha fazla bilgiyi kaydeder. Bu, daha fazla çalışmanız olduğundan, son işlemede düzenlemeniz üzerinde maksimum kontrole sahip olduğunuz anlamına gelir. RAW’ı düzenleyebilmek, bir filmden beklenebilecek gibi çok daha yüksek kaliteli görüntüler üretir.
Sinematik Fotoğrafçılığı Düşünün Ruh Hali ve Konu Seçimi
Sinematik bir fotoğraf, izleyicinin daha fazlasını istemesini sağlamalıdır. Bu duyguyu uyandıran çekimden önceki ve sonraki anlarda neler oluyordu? Çekim ne diyor? İdeal olarak, sinematik fotoğrafınız duygusal bir tepki uyandıracaktır. İzleyicinin hikâyeyi anlaması için bağlantı kurabileceği bir şey olmalı.
Bir anlatı düşünün. Fotoğrafta ne demeye çalışıyorsunuz? Hangi hikâyeyi anlatmaya çalışıyorsun?
Fotoğraflarınızda bir duyguyu yakalamaya çalışın. Duygu bir yüzde görülmek zorunda değildir. Konu seçimi ve çerçeveleme ile duygu yaratabilirsiniz.
Sinematik fotoğrafçılık temel becerilerinden biri gözlemci olmaktır. Sinematik tarzdaki birçok fotoğraf en iyi sokak fotoğrafçılığında veya samimi durumlarda çekilir. Bunun nedeni, tıpkı bir filmdeki gibi öznenin ya farkında olmaması ya da kamerayı tanımamasıdır. Bu, daha çok gerçek bir sinema gibi hissetmesine yardımcı olur. Sanki bir filmden ham bir anı yakalayıp onu çarpıcı bir fotoğrafa dönüştürmüş gibisiniz.
Bir model kullanıyorsanız, sinematik fotoğrafınızda ne tür bir hikâye veya ruh hali tasvir etmeye çalıştığınızı anlatın.
Sinematik Bir Fotoğraf Teması Seçin ve Bir Dizi Çekin
Sinematik hikâye anlatımına gerçekten girmek istiyorsanız, bir filmin formülünü takip edin ve bir hikâye anlatmak için çeşitli görüntüler yakalayın. Bir film gibi, izleyicinin ilgisini korumak için çeşitli kompozisyonlar kullanın.
Örneğin, filmler sahneyi ayarlamak için genellikle geniş açıyla başlar. Bu bize çevreye iyi bir genel bakış sağlar ve bir hikâye oluşturmaya başlar.
Daha sonra konularının orta dereceli bir çekimini yaparak hikâyeyi geliştirmeye başlayacaklar. Bu, daha fazla ayrıntı göstermeye yardımcı olur ve izleyicinin konu ile bir ilişki geliştirmeye başlamasına yardımcı olur. Bu aynı zamanda fotoğrafımıza daha derin bir ruh hali aktarmaya başlayabileceğimiz zamandır.
Bunu yakın çekim bir fotoğrafla takip ederseniz, izleyici ile özne arasında bir duygu ve yakınlık duygusu elde edersiniz.
Filmde kullanılan bu tür hikâye anlatımı dizisi, bir anlatı oluşturmaya yardımcı olacaktır. Bu formül, oluşturmak istediğiniz sinematik fotoğrafla güzel bir şekilde eşleşir.
Sinematik Fotoğrafları Düzenleme ve İşleme Sonrası
Artık kamerada mükemmel sinematik fotoğrafı çektiğinize göre, görüntünüzde bilgisayarda ince ayar yapmaya hazırsınız.
Düzenleme ve son işleme, fotoğrafınıza genel bir sinema hissi vermenin önemli bir parçasıdır. Çekimlerinizin filmlerden fırlamış gibi görünmesini sağlamanıza yardımcı olacak birkaç ipucu ve teknik var.
Sinematik görüntüleri düzenlemek için tek bir formül yoktur. Farklı yöntemler uygulayın ve fotoğraflarınız için neyin işe yaradığını görün. Düşük vurgulara ve doygunluğu azaltılmış görüntülere sahip olabilir veya belki de canlı, yüksek kontrastlı düzenlemenin en iyi sonucu verdiğini düşünüyorsunuz. Her şey kameranızda çektiğiniz görüntüye ve anlatmaya çalıştığınız hikâyeye bağlı.
Sinematik Filtreleri ve Ön Ayarları Kullanın
Fotoğraflarınıza sinematik bir görünüm kazandırmanın kolay bir yolu, gönderilerde filtreler ve hazır ayarlar kullanmaktır Bunlar, Lightroom’daki çekiminizin her bir parçasını kendi başınıza kontrol etmeye çalışmadan sinema görünümü elde etmenin harika bir yoludur.
Tonlar ve Renklerle Oynayın
Renk derecelendirme, bir filmin uyumlu hissetmesine yardımcı olan ve belirli bir görünüm ve his oluşturan şeydir. Hemen hemen her filmin üzerinde çalışacağı kendi set renk paleti vardır. Bu renk paleti, bir filmi tanınabilir kılan şeydir. Bir Quentin Tarantino filminden bir Wes Anderson filmini anında böyle tanırız.
Sinemada kullanılan renk ve ton, iletmeye çalıştığınız duygu veya ruh hali üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Örneğin, soğuk renkler üzüntü, yalnızlık ve umutsuzluk gibi duyguları uyandırır. Karşılaştırıldığında, daha sıcak renkler canlılık, doğa ve barış anlamına gelebilir. Kırmızı gibi tonlar tehlike anlamına gelebilir ve sarı ısı iletebilir. Bunu, sahnenin geçtiği ülkeye göre farklı tonların kullanıldığı Bond Serisi gibi filmlerde görüyoruz.
Tabii ki gerçek bir bilim kurgu görünümü için gitmiyorsanız, ten tonlarını ve doğal öğeleri gerçekçi renklendirme ile kontrol edin.
Eski sinema stilini taklit etmek istiyorsanız siyah beyazı düşünün. Bir fotoğrafı siyah beyaz olacak şekilde düzenliyorsanız ifadede sınır yoktur. Monoton çekimlerde bile parlak noktalar, düşük ışıklar, kontrast ve pozlama ile yaratıcı olabilirsiniz. Eski siyah beyaz filmlere bir bakış, bir fotoğrafın veya bir filmdeki fotoğrafın nasıl hala kendine özgü, tanınabilir bir stile sahip olabileceğinin bir örneği olacaktır. Bunun nedeni, fotoğrafçının bu unsurlar üzerindeki kontrolüdür. Tek renkli sinematik fotoğraf stili, özellikle sokak fotoğrafçılığı için iyi sonuç verir.
Netliği ve Ayrıntıları Kontrol Edin
Ne tür bir hikâye anlatmaya çalıştığınızı düşünün ve bunu en sevdiğiniz filmlerden bazılarıyla karşılaştırın. Cesur ve sert mi görünüyorlar yoksa yumuşak ve biraz puslu mu?
Daha romantik bir his için gidiyorsanız, kaprisli bir atmosfere sahip yumuşak bir görüntü oluşturmak için netliği azaltmayı düşünebilirsiniz.
Biraz daha yoğun bir şey istiyorsanız, greni ve netliği azar azar artırmayı deneyin. Bu, özellikle sokak fotoğrafçılığı için işe yarayabilir. Artırılmış netlik, çok sayıda karaktere veya derinliğe sahip bir portreniz varsa da harika bir araçtır.
Eski film fotoğrafçılığı görünümünü gerçekten yaratmak için görüntünüze biraz gren ekleyin. En sevdiğiniz siyah beyaz film karelerinden bazılarını ve bunların ikonik görünümlerini nasıl oluşturduklarını düşünün.
Sinematik Bir Şekil için En Boy Oranını Kırp
Görüntünüzü kırpmak, sinematik bir fotoğraf görünümü oluşturmanın hızlı ve kolay bir yoludur. Sinematik bir oran kullanmak, izleyicinizin, filmleri izlediğimiz formatla aynı formatta olduğu için, bilinçaltında fotoğrafı bir video ile ilişkilendirmesine yardımcı olacaktır.
Bu, Lightroom, Photoshop veya herhangi bir fotoğraf düzenleme aracında kolayca yapılabilir.
2.35:1 oranı, görüntü yönetmenlerinin sıklıkla kullanacağı klasik çerçevedir. 16:9 oranı ise geniş ekranlı filmler için en yaygın olanıdır.
Siyah Yatay Bantlar Ekle
Geniş çekiminizin üst ve alt kısmındaki siyah bantlar da izleyicinin görüntüyü bir video sabitiyle ilişkilendirmesine yardımcı olur.
Akıllıca bir ipucu, fotoğrafınızı 2.35:1’de kırpmak ve ardından 16:9’da siyah bir şerit koymak. Bu size fotoğrafınızın etrafında siyah bir bant verecektir. Bu, ona daha da sinematik bir his kazandırmaya ve fotoğrafı güzel bir şekilde çerçevelemeye yardımcı olacaktır.
Çözüm
Sinematik fotoğrafçılık, hikâye anlatmanın benzersiz ve sanatsal bir yoludur.
Çarpıcı bir sinematik fotoğraf çekmenin birçok yolu vardır. Süreç, ortamınız ve işlem sonrası üzerinde dikkatli bir değerlendirme ve kontrol içerir. Ama biraz şans da gerekli.
Farklı sonuçlar elde etmek için farklı işleme ve düzenleme yöntemleri uygulayın. Oluşturduğunuz sinematik fotoğrafları görmeyi çok isterim! Sinematik çekimlerinizi sosyal medyada paylaşın ve beni @fotografcilikegitimi etiketleyin, böylece ne kadar çarpıcı sinematik çekimler yaptığınızı görelim.